Maasstad Ziekenhuis meldt twee extra sterfgevallen

Het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis zegt dat de besmettingen met de Klebsiella-bacterie onder controle zijn, ondanks twee extra sterfgevallen.

Die melding van gisteren brengt het totaal aantal overledenen met een besmetting op 27. Het totale aantal geconstateerde besmettingen is toegenomen van 70 tot 78. De groep patiënten die mogelijk in contact is gekomen met een drager van de bacterie is gegroeid met ruim 100 en is nu bijna 2000 mensen groot.

Het ziekenhuis stelt dat deze toename logisch is, omdat steeds meer patiënten worden onderzocht. Men verwacht ook dat deze aantallen nog verder zullen stijgen. Het ziekenhuis benadrukt dat het niet gaat om nieuwe besmettingen. Bij patiënten die voor het eerst werden opgenomen na 18 juli is de bacterie niet geconstateerd. Het ziekenhuis constateert daaruit dat de uitbraak inmiddels onder controle is.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het Maasstad Ziekenhuis voor ten minste twee maanden onder verscherpt toezicht geplaatst, omdat het na de uitbraak van de bacterie te laks reageerde. De leiding van het Rotterdamse ziekenhuis heeft dat inmiddels toegegeven.

Een opnamestop is niet nodig, oordeelde de inspectie afgelopen weekeinde. Het ziekenhuis heeft maatregelen genomen om de hygiëne te verbeteren en de Utrechtse hoogleraar infectieziekten Marc Bonten aangesteld als supervisor. Hij moet ervoor zorgen dat de verpleegafdelingen en het laboratorium beter samenwerken. Extern onderzoek moet na de zomer uitwijzen of het aannemelijk is dat de bacterie daadwerkelijk de oorzaak was van de sterfgevallen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden