Maaspoort verandert in negatief van werkelijkheid

Hij schold. Hij schopte. Hij verloor. Maar wat gaf dat? Peter Blangé loodste Vrevok vorige week nog naar de eerste landstitel uit de clubgeschiedenis. Gisteren probeerde de record-international zijn collega's wederom op sleeptouw te nemen. Tevergeefs.

De spelers van Dynamo juichten. Maar waarom? Aan de jarenlange hegemonie van de volleybalclub uit Apeldoorn was acht dagen daarvoor bij het verliezen van de play-offs al een einde gekomen. Bovendien rommelt het intern. Diagonaalspeler Mark Broere uitte kritiek op de instelling van zijn teamgenoten en het aankoopbeleid van het bestuur.

De nationale bekerfinale veranderde gisteren de Bossche Maaspoort in een negatief van de werkelijkheid. Wat wit leek, was eigenlijk zwart. Winnaars waren verliezers. En andersom. Alleen het publiek begreep het. 'Vrevok is kampioen', klonk het vanaf de tribunes toen Dynamo-aanvoerder Frank Denkers de beker kuste.

Zo was het. De programmering van het volleybalseizoen ontbeert iedere logica. Het slotakkoord is zonder volume. De nationale bond noemt de bekerfinale 'het toetje'. Meer dan mosterd na de maaltijd (lees: de competitie) is het echter niet.

Er stond gisteren niets meer op het spel. De Europese tickets waren al verdeeld. Het leed was al geleden bij Dynamo, het feest al gevierd bij Vrevok. Een gering aantal toeschouwers in Den Bosch was het logische gevolg. De explosie van emoties na het behalen van het kampioenschap zat nog in de benen van de Vrevok-formatie. ,,Vandaag konden wij niet winnen'', stelde coach Ivo Martinovic.

Tot groot ongenoegen van sterspeler Blangé. De topper is groot geworden doordat hij niet relativeert binnen de lijnen. Nooit. In de vierde set moest eerst de netpaal het ontgelden, vervolgens de stoel van de scheidsrechter. Maatje 45 in de aanval. Blangé was kwaad over de slechte wedstrijdleiding. ,,Blunders van de scheidsrechter hebben in de vierde set de doorslag gegeven.''

In de eerste en tweede set maakte de slechte passing aan Vrevok-zijde het verschil, afgedwongen door een goede servicedruk van Dynamo. Vrevok, zonder de geblesseerde Dario Dukic, verloor uiteindelijk met 28-30 20-25 25-17 23-25.

De standen waren typerend. De knokploeg uit Nieuwegein verloor dit seizoen zelden met twee punten verschil. Nu 'de pijp op was' wel.

Ach. De verliezer van gisteren was de winnaar van het jaar. De Vreeswijkse Volleybal Klub debuteerde pas vier seizoenen geleden op het hoogste niveau. Met een eigen visie beklommen de lange mannen onder de rook van Utrecht de prestatieladder.

Geld wint, luidde hun credo. Twee jaar geleden moesten zes overgevlogen Amerikaanse spelers voor successen zorgen. Dat experiment mislukte. Afgelopen zomer werd Blangé met een buidel euro's gestrikt. ,,Zijn kracht'', aldus Martinovic, ,,is dat hij anderen beter laat spelen. Ik kan duizend keer zeggen dat ze meer moeten trainen en hoger moeten springen. Zonder resultaat. Peter laat het ze gewoon doen. Ze moeten wel. Hij speelt de ballen snel.''

Aan opleiding doet Vrevok niet. Vier dertigers staan in de basis. ,,In het huidige volleybal heeft de jeugd niet meer de toekomst'', meent Blangé, die binnenkort beslist of hij zijn contract verlengd. ,,Door de kortere wedstrijden als gevolg van het rallypointsysteem draait het niet meer om fysieke capaciteiten. Wij hebben aangetoond dat het puur om ervaring gaat.''

Dynamo-coach Appie Krijnsen stond erbij en keek ernaar. Moest niet hij de winnaarstaal uitslaan? Het kostte hem zichtbaar moeite om blij te zijn met een troostprijs. Zijn team speelde de voorbije maanden meer dan verdienstelijk in de Champions League. Ze verzekerden Nederland van een startbewijs voor de nieuwe, lucratieve Europese Super Cup. Als landskampioen gaat Vrevok daar mee aan de haal. ,,We hebben een rouwproces achter de rug. Onze hoofdprijs was al weg.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden