Scheepvaart

Maas-Waalkanaal weer beperkt bevaarbaar

Het schutten van de sluis bij Weurt in het Maas-Waalkanaal.Beeld ANP

Zoals beloofd door Rijkswaterstaat ging de sluis in het Maas-Waalkanaal vanmorgen open. Even voor half negen voer een Nederlands containerschip als eerste de Waal bij Nijmegen op. Belangrijk voor de bedrijven in de buurt van Nijmegen, die miljoenen euro's zijn misgelopen.

Veertig binnenvaartschepen hebben tien dagen vastgezeten in de havens langs het kanaal na een aanvaring van de stuw bij Grave. Daardoor zakte het waterpeil in het kanaal zodanig, dat het niet meer bevaarbaar was.

Rijkswaterstaat verwacht 'een aantal keer per dag' te kunnen schutten nu pompen ervoor zorgen dat het waterpeil in het kanaal hoog genoeg blijft. Normaal wordt er honderd keer per dag geschut in het drukbevaren kanaal, dat de verbinding tussen Maas en Waal vormt. Er kan volgens Rijkswaterstaat nu niet volop worden geschut, omdat er bij elke keer dat de sluis opengaat water wegstroomt. Bovendien is het zeer laagwater op de Waal, zodat de rivier geen water aan het kanaal levert.

De Maas blijft voorlopig nog afgesloten, aldus directeur van Rijkswaterstaat Eric Diepstraten. Dat het zondagmorgen erg mistig was, was volgens hem geen belemmering om de sluis weer te gebruiken. "We hebben systemen die de schepen voortdurend in de gaten houden.'' Hoe het dan mogelijk was dat het benzeenschip bij dichte mist de stuw in Grave ramde, kon Diepstraten niet verklaren. "We zijn erg benieuwd wat de schipper heeft gedaan. Dat moet uit onderzoek van justitie en politie blijken.''

De binnenvaart en bedrijven aan het water lopen grote schade op door de stremming. "Volgens verladersorganisatie Evo zullen bedrijven die afhankelijk zijn van de Maas in totaal miljoenen euro's per week mislopen. "Kleine bedrijven kost het nu een halve ton à een ton per week", zegt Jeroen Bol van Evo. "En de eerste week van het jaar is nog een opstartweek. Vanaf volgende week gaat de schade hard oplopen."

Reparatie van de zwaarbeschadigde stuw gaat 'maanden en misschien nog langer' duren. De dienst hoopt deze week te kunnen starten met de bouw van een tijdelijke waterkering voor de stuw bij Grave. Schepen kunnen die kering via een sluis passeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden