Maas bij Grave volgende week weer open

Rijkswaterstaat bouwt een tijdelijke dam in de Maas bij Grave, waardoor scheepvaart weer mogelijk wordt.Beeld ANP

De scheepvaart op de Maas wordt volgende week hervat. Rijkswaterstaat verwacht dat de tijdelijke dam die gebouwd wordt bij de kapot gevaren stuw in Grave in het weekeinde sterk genoeg is om het waterpeil in de rivier weer te laten stijgen, aldus een woordvoerder donderdag.

Rijkswaterstaat streeft ernaar om maandagochtend vroeg een peil te bereiken van zo'n 7 meter NAP en het daarna verder te laten stijgen richting het oorspronkelijk peil van +7.90 NAP. Op welke dag het eerste schip dan weer over de Maas vaart, is afhankelijk van de snelheid waarmee het water stijgt.

Het rivierdeel tussen Grave en Sambeek liep op 28 december vorig jaar leeg toen een binnenvaarttanker de stuw bij Grave ramde in dichte mist. De verantwoordelijke Slowaakse schipper werd er van verdacht te hebben gedronken ten tijde van het ongeluk, maar werd vrijgelaten toen bleek dat hij nuchter was.

Sinds de aanvaring is de Maas bij Grave gestremd en moet de binnenvaart omvaren via kanalen in Brabant of via Antwerpen. De schade die het bedrijfsleven daar ondervindt wordt geschat op 2,5 miljoen euro per week.

Het duurt nog zeker een halfjaar voor de stuw bij Grave is gerepareerd. Donderdag is begonnen met het verwijderen van de mobiele dijk bij de Paesplas in Gennep.

Het water in de plas was door de aanvaring met de stuw bij Grave te ver gedaald, zo'n 3,5 meter, waardoor de woonboten daar scheef op de bodem van de plas kwamen te liggen.

Om die recht te trekken legde Rijkswaterstaat legde een tijdelijke dijk aan tussen de plas en de Maas en pompte water de Paesplas in. Dat werk is voltooid, de zeventien woonboten liggen weer horizontaal.

De stuw Grave dateert van 1928. Per jaar passeren er naar schatting negenduizend schepen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden