Maarts winterweer

Op grote hoogte is de atmosfeer boven ons land in jaren niet zo koud geweest. Boven De Bilt werd gisternacht op circa 5 kilometer hoogte -41,1º gemeten. Voor het laatst was het op dat niveau kouder in 1991 toen het op 14 februari --43,9º. De normale temperatuur op 5 kilometer is -21. Doordat de arctische kou een bijzonder lang traject over relatief warm zeewater aflegt, wordt ze buitengewoon onstabiel met als gevolg een ware parade van (sneeuw)buien.

Gisternacht en -ochtend concentreerden de buien zich in een strook over Zuid-Holland naar Brabant en Limburg. Op veel plaatsen lag enige tijd 5 tot 10 centimeter sneeuw, in de hogere delen rond Vijlen nam het sneeuwdek toe tot 15-20 cm. Gistermiddag vielen de meeste sneeuw en hagelbuien in het noorden en noordwesten. In combinatie met de sterke westenwind leek het af en toe een complete sneeuwjacht, maar een serieus sneeuwdek vormde zich niet. De buien gingen soms vergezeld van onweer. In Zeeland bleef het vrijwel de hele dag droog.

Rond een opvullende depressie ter hoogte van Denemarken duurt de aanvoer van koude, onstabiele lucht vandaag voort. Dat betekent opnieuw winterse buien, aanvankelijk met name in het noorden van het land. Het is niet uitgesloten dat er vanochtend hier en daar een aardig laagje sneeuw ligt want de temperatuur is in de nacht op veel plaatsen onder nul geraakt (gisternacht -3,3º te Cabauw). Vanmiddag wordt het circa 3 graden, in buien lagere temperaturen. De westenwind is matig, aan zee vrij krachtig.

Morgen trekt een nieuwe depressie ten zuiden van ons land naar Duitsland. In de zuidelijke helft van het land veroorzaakt het systeem enige tijd sneeuw, mocht het intensiverende laag een noordelijker koers volgen (het Duitse atmosfeermodel zinspeelt daarop) dan gaat het in meer streken wellicht flink sneeuwen. Ook in het weekeinde kans op winterse buien en in de nacht en ochtend plaatselijk matige vorst. De meteorologische lente mag dan wel zijn aangebroken, winterweer in maart is verre van ongewoon. In Noord-Europa begon maart gisteren met -36,6º in het Noorse Suolovuopmi. Een jaar geleden werd op 1 maart in het Zweedse Gielas met -39,7º de laagste temperatuur van 2005 gemeten. Gistermiddag om 13 uur was het in Kautokeino, Noorwegen nog -21,8º en ook in Moskou is de winter nog niet voorbij. Op de luchthaven Vnukovo was het gisterochtend -17,8º.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden