Marijn de Vries Beeld Maartje Geels
Marijn de VriesBeeld Maartje Geels

ColumnMarijn de Vries

Maartens tweede Elfstedenzwemtocht stemt me droevig

De rode kool. Het is de rode kool die ervoor zorgt dat ik onverwacht toch meegezogen word in de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden. Ik keek zaterdagavond even op het liveblog van de NOS en trof daar een filmpje aan van Maarten, met één arm hangend op een grote zwemplank met daarin een bak eten.

“Lekkere rode kool”, verklaart Erben Wennemars, de verslaggever op de boot ter plekke. “Hij heeft even de tijd. Wel fijn hè. Ja, dat is interessant: hij staat nu gewoon te eten, terwijl er duizenden mensen om hem heen staan. En het gaat goed.” Vanaf de kant wordt geapplaudisseerd en gezongen. Met een lepel schuift Maarten zijn eten naar binnen.

Het lijkt op een uit de kluiten gewassen magnetronmaaltijd, de prut in die bak. Rode kool dus. Fascinerend. Ik had bergen pasta, hopen rijst of massa’s aardappelen verwacht. Koolhydraten. Maar Maarten van der Weijden eet alsof hij de Tocht der Tochten schaatst en niet bij tropische temperaturen zwemt. Rode kool.

De afgelopen weken, tijdens de voorbereidingen en alle aandacht die daarvoor was, bekroop me een groeiend unheimisch gevoel. Doe het niet, wilde ik eigenlijk zeggen. Zachtjes, of zelfs fluisteren misschien – omdat ik me ook een beetje voor mijn gedachten schaamde. Doe het niet, Maarten. Niet nog een keer.

Geregisseerd

Vorig jaar was het zo puur. Vorig jaar overviel de ontroering van de ontbering mij, en naar het leek zo’n beetje heel het land. Bijna ongemerkt was Maarten toen te water gegaan. Onder de radar zwom hij zijn eerste dag. Maar de berichten sijpelden door, over de man en zijn tocht, en na de eerste nacht dwaalden mijn gedachten telkens af naar de eenzame zwemmer in Friesland. Naar de pizza in Bolsward. Naar de boeren die bij gingen schijnen in de stikdonkere nacht. De grote grijze rimpeltenen bleven nog weken op mijn netvlies hangen.

Nu lijkt het allemaal zo gepland. Geregisseerd. Moet dat nou, durf ik bijna niet te denken. De dorpen, bruggen, waterkanten staan vol mensen die net iets minder spontaan dan vorig jaar naar Friesland zijn gekomen. De cameraploegen en BN’ers zijn er niet ad hoc, maar hebben weken geleden al geboekt. Is dit dan hoe het gaat, wordt dit nu ook al carnaval?

Natuurlijk moet de sportman Maarten zijn klus klaren. Dat staat als een paal boven water. En het lukt hem, deze keer. Dat is op moment van schrijven – hij heeft net rijst met kip gegeten, voelt zich goed en is gestaag op weg naar Dokkum – zo klaar als een klontje. Voelt deze tocht ook daardoor minder heroïsch aan?

Nog steeds heroïsch

Stop! Wat een belachelijke gedachte, De Vries, spreek ik mezelf streng toe. Deze Zwemtocht der Tochten is nog steeds ultiem heroïsch – en misschien zit daar wel het probleem. Het moet steeds gekker, steeds heftiger, lijkt het, willen wij ons nog laten raken, écht laten raken. Drie keer de Mont Ventoux op, zes keer de Alpe d’Huez of naar de top van de Mount Everest terwijl je ziek bent: het kan niet gekker voor het goede doel.

Waarom geven we alleen massaal als het echt niet extremer lijkt te kunnen? Hoeveel verder kun je zwemmen? Wat moet Maarten van der Weijden, kortom, volgend jaar nog doen? Hoe diep ik mijn hoed ook afneem, de tweede Elfstedenzwemtocht stemt me droevig.

Maarten lepelt van zijn dubbele portie voedsel. Erben Wennemars verklaart: “Hij moet zoveel mogelijk eten. Maar het hoeft niet allemaal op.” Ik scan de bak rode kool met mijn ogen. Zitten er ook appeltjes in?

Marijn de Vries fietst u elke maandag door het sportweekend. Lees meer van haar columns op trouw.nl/marijndevries.

Lees ook:

Maarten van der Weijden ligt voor op schema, haalt meer donaties op dan vorig jaar

“Maarten voelt zich supergoed. Hij eet goed en hij drinkt goed. In Franeker werd hij gedragen door al die mensen die hem toejuichten. Het was gigantisch”, zegt een woordvoerster van het team van Van der Weijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden