Maarten van der Weijden is halverwege en krijgt pizza na oproep aan fans

Maarten van der Weijden gisteren, bij het 'stempelpunt' in Sloten. Beeld ANP
Maarten van der Weijden gisteren, bij het 'stempelpunt' in Sloten.Beeld ANP

Zwemmer Maarten van der Weijden is halverwege met zijn monstertocht langs de elf Friese steden. Rond 12.00 uur kwam de zwemmer aan in Bolsward. Even daarvoor nam hij een kleine pauze en at hij een pizza funghi. Daar had hij via Facebook om gevraagd.

"Hé Friesland, laat maar eens zien hoe goed social media werkt", zeiden de begeleiders van Maarten van der Weijden zondagochtend op Facebook. "Maarten heeft honger en als Maarten honger heeft, heeft hij grote honger." Dus volgde een oproepje: of iemand vóór Bolsward een pizza funghi wilde brengen. De zwemmer was uitgekeken op de energierepen en sportsnacks en had zin in iets hartigs. Aan de oproep werd al snel gehoor gegeven en rond elf uur kon Van der Weijden van de pizza genieten.

De oud-olympisch kampioen heeft inmiddels 100 kilometer gezwommen van zijn Elfstedentocht, waarmee hij geld inzamelt voor KWF Kankerbestrijding. Hij moet er nog 100. Het is de bedoeling dat hij maandag rond 19.00 uur in Leeuwarden aankomt. Of dat lukt, is de vraag.

Vanochtend vroeg ging het niet goed met de oud-Olympisch kampioen. 'Hij heeft erge spierpijn en een mijmerend brein daarover. Het vooruitzicht dat hij met deze pijn nog 40 uur door moet, stemt hem somber', schreef het begeleidingsteam op Facebook. Na wat slaap ging het alweer beter.

De Hel van het Noorden

Bij elke brug of dorp wordt de zwemmer aangemoedigd door drommen mensen. De zwemmer is ontzettend blij met de aandacht, lieten zijn begeleiders gisteren weten. Zij wisten toen al dat de nachten het zwaarste zouden worden. "Hij krijgt dan hallucinaties. Daarom vaart er vlak voor hem een boot met een verlichte klok om hem te helpen in het hier en nu blijven."

De komende nacht wordt het zwaarst. "Dan zwemt hij de Hel van het Noorden, dat stuk tussen Franeker en Dokkum is erg verlaten." De begeleiders hopen dat er veel mensen komen op dat stuk. "Bijvoorbeeld boeren die met hun tractor die licht schijnen, of auto's met brandende koplampen op de kant.''

Lees ook: Zal de tocht van Van der Weijden slagen?

Om geld op te halen voor het goede doel, wil Maarten van der Weijden de Elfstedentocht zwemmen. Hij weet niet of hij finish zal halen.

Weergoden veroorzaken hoge concentraties poepbacterie

De Olympisch kampioen en zijn meezwemmers werd aangeraden aan wal te blijven. Vuil, vogelpoep en een flinke hoosbui hebben in de Friese wateren gezorgd voor een te hoge concentratie van de poepbacterie E.coli.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden