Maarten Muntinga 'Het valt me op dat de clou me nooit zoveel interesseert'

Als uitgever van Rainbow pockets is uw boekenkast vast één grote gele gloed.
"Ik heb ze ooit wel allemaal thuis gehad maar op een gegeven moment zijn ze weer naar kantoor gegaan. Nu staan hier drie Billy's vol boeken. Meer moeten het er ook niet worden: als er een nieuw boek in komt, gaat er een oud boek weer uit."

Hoe maakt u die afweging tussen wegdoen van iets uit uw verzameling en houden? "Als ik boeken wegdoe, ga ik zitten denken of ik alle boeken van Hugo Claus nog wel ga lezen. Als het antwoord op die vraag ontkennend is, gaan ze de deur uit."
Straks lezen we alles op een e-reader.
"Ik kan het me niet voorstellen. Stel dat iedereen alleen maar e-books zou hebben, dan zou je nooit meer in iemands boekenkast kunnen kijken. De e-reader zorgt voor een vervaging tussen bezitten en gebruiken. Ik geloof ook niet dat de jonge generatie het fysieke boek al vaarwel heeft gezegd. Mijn kinderen graaien regelmatig in mijn kasten. Die appreciëren wel een klassieker hier en daar. Ik vind het ook niks, zo'n modern interieur zonder boekenkast. Laatst zaten we in een huis in Spanje en daar stond alleen 'Het beste boek van de weg'. Mijn vader was ook uitgever, dan groei je natuurlijk met boeken op."

Heeft u de betekenis van het boek zien veranderen?
"Als er een nieuwe Jan Wolkers verscheen, dan was dat the talk of the town. Dat zoefde door de lucht. Of toen 'Ik, Jan Cremer' net uit was, dat weet ik nog goed. Als je Jan Cremer dan tegenkwam, dat was wat. Je kunt dat weliswaar vergelijken met het uitkomen van een nieuwe Harry Potter nu, maar het verschil is dat er vroeger veel minder boeken verschenen."

Door welke kanalen laat u zich inspireren bij de aanschaf van een nieuw boek?
"Ik lees eigenlijk nooit titels uit de toptien in de winkels. Het is meer dat ik de recensies doorneem in kranten of ik hoor het van vrienden. Soms stap ik ook gewoon de boekhandel binnen en dan zie ik spontaan iets dat me interesseert. "

Van wat voor soort boeken houdt u?
"Een recent boek dat veel indruk op me maakte is 'De welwillenden' van Jonathan Littell. Een soort historische fictie. Ik ben een gevarieerde lezer en het valt me op dat de clou me nooit zoveel interesseert. Er hoeft in een boek niet veel te gebeuren. Net als in columns hoeft er voor mij ook geen plot in te zitten. Stijl is belangrijk. De slechtste zin van Gerard Reve is mooier dan welke zin van Mulisch ook."

Maarten Muntinga (1946) is uitgever van Rainbow pockets. Zijn uitgeverij maakte na een faillissement onlangs een doorstart.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden