Maarten Luther succesvolste Playmobilfiguurtje ooit

Maarten Luther is het best verkochte Playmobilpoppetje ooit Beeld Playmobil
Maarten Luther is het best verkochte Playmobilpoppetje ooitBeeld Playmobil

Hij is gekleed in ingetogen zwart, om zijn schouders hangt een deftige zwarte mantel. In zijn linkerhand prijkt een ganzenveer, met zijn rechterhand lijkt hij het Woord van God persoonlijk aan te willen reiken. Ondanks zijn vrome uiterlijk staat er een grote glimlach op zijn gezicht. En terecht. Maarten Luther is het best verkochte Playmobilpoppetje ooit.

Wisanne van 't Zelfde

Met 750.000 verkochte exemplaren heeft het figuurtje definitief Darth Vader van de troon gestoten, het poppetje dat lang de lijst van best verkochte Playmobilfiguren aanvoerde. Yvonne Coulin, medewerkster van een toeristenbureau in Neurenberg, kwam in 2015 op het idee om Maarten Luther in plastic te gieten. Dit jaar is het precies vijfhonderd jaar geleden dat Luther zijn 95 stellingen volgens de overlevering op de slotkerk van Wittenberg spijkerde. Het leek Coulin een goed idee om iedereen voor te bereiden op het Maarten Lutherjaar door de verkoop van een plastic kerkhervormer.

Het Playmobilpoppetje werd in 2015 meteen razend populair. In eerste instantie werden 34.000 miniluthertjes gemaakt en na 72 uur waren deze volledig uitverkocht. Betaalde de consument eerst 2,99 euro voor het poppetje, op de zwarte markt was dit een lachertje. Astrid Mühlmann van de organisatie van het herdenkingsjaar was blij met het succes. “Het laat zien dat mensen geïnteresseerd zijn in geschiedenis. Maarten Luther was een doodgewone middeleeuwer die in duivels en heksen geloofde, maar met zijn moderne denkbeelden is hij ook echt een figuur van de eenentwintigste eeuw”, zei zij in 2015.

Religieuze rel

Net als de Maarten Luther van vlees en bloed veroorzaakte het Playmobilpoppetje meteen een enorme rel. Op de linkerbladzijde van zijn Bijbel stond ‘Oude Testament’ met daaronder ‘einde’. Op de rechterbladzijde prijkte de tekst ‘Het Nieuwe Testament vertaald door doctor Maarten Luther’. Suggereerde dit het einde van de Hebreeuwse Bijbel? Een gevoelige kwestie, zeker gezien het feit dat Luther fervent antisemiet was. Gelukkig was de eerste lading Luthertjes snel uitverkocht en kon de tekst op de volgende lichting worden aangepast.

Het Lutherpoppetje is een populair cadeau bij belijdenisdiensten. De Duitse firma Brandstätter die de figuurtjes produceert, springt daar handig op in. Voor het schamele bedrag van 23,95 euro kun je online tien poppetjes kopen. Ieder jaar doen 250.000 protestantse jongeren van veertien jaar belijdenis van het geloof. Omgerekend komt dat neer op een van de drie leerlingen per schooljaargang.

Herleving reformatieverhaal

Playmobilfans kregen met de aanschaf van het poppetje meteen zin om het reformatieverhaal na te spelen. Firma Brandstätter kreeg dan ook vaak de vraag of er een Playmobilkasteel Wartburg zou komen. Hier dook Maarten Luther onder nadat hij door paus Leo X uit de kerk gezet was. De Duitse priester Holger Pyka startte zelfs een petitie om de fabrikant zover te krijgen een plastic kasteel te bouwen. Brandstätter liet zich niet vermurwen. Er is genoeg middeleeuws Playmobil om een eigen Wartburg te maken, zo meende de fabrikant.

In tegenstelling tot de echte Luther krijgt de Playmobilversie waarschijnlijk ook geen vrouw aan zijn zijde. De productie van kleine Katharina von Bora’s is pas rendabel bij 25.000 verkochte exemplaren en Brandstätter durft dat niet aan. Ook van de paus komen er geen Playmobilfiguurtjes, laat de fabrikant weten. En zo heeft Maarten Luther vijfhonderd jaar na dato gewonnen van zijn grote tegenstrever.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden