Review

Maar wié doopte eigenlijk Frans de Munck 'de zwarte panter?'

Ed van Eeden en Peter Nijssen: De Kannibaal, de Kromme en Karate Kid. Toth, Bussum; 192 bl. - ¿ 24,50.

Sporten als wielrennen en boksen, meer speciaal wielrennen in Vlaanderen en boksen in Amerika, hebben altijd volop bijnamen opgeleverd, zo blijkt. Daar steekt het voetbal, hoewel ook geen slechte leverancier, toch tamelijk schril bij af.

Een echte bijnaam kan een sporter nog als grijsaard aankleven. Dat nu overkomt toch niet gek veel mensen. Veel van de bijnamen in het boek zijn dan ook van voorbijgaande aard geweest. Wim van Hanegem ìs tegelijk 'De Kromme', maar Johan Cruijff is al lang niet meer 'De Bevrijder' of 'Het broertje van God'. Zo is hij wel eens genoemd, en 'De Bevrijder' is ook wel een paar jaar megegaan, maar er is geen sprake van dat die namen zijn eigen naam hebben vervangen.

Wat dat betreft had het boek gerust wat minder vermeldingen mogen bevatten. Wim Ruska zal in sportverslagen wel eens aangeduid zijn als 'De blonde reus', want anders moet je z'n eigennaam zo vaak noemen, maar wie denkt bij 'De blonde reus' nu nog aan de judoka Ruska? Er wordt al zo weinig aan Ruska zelf gedacht. Veel van de bijnamen zijn dan ook slechts gelegen-heidsaanduidingen.

Bij elke bijnaam staat een korte uitleg, doorgaans van het waarom. Wat echter steeds ontbreekt, is het resultaat van veel belangrijker maar niet uitgevoerd speurwerk, namelijk: wie heeft de naam verzonnen? Veelal gaat het om een vondst die door anderen is overgenomen en in enkele gevallen gemeengoed is geworden. Bij een encyclopedisch werk als 'De Kannibaal, enz.' horen ook die gegevens. 'De zwarte panter' voor doelman Frans de Munck is eens in een verslag opgedoken en daarna overgenomen; het is speuren wie het bedacht, maar het moet te vinden zijn. Voor de volledigheid, het was de toenmalige sportjournalist Maarten de Vos van wijlen het dagblad De Tijd die de bijnaam 'De kromme' bedacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden