Maar waarom krijgt hij geen straf?

Het vonnis leest tot op dit punt als een trein. Een trein die ongehinderd voortdendert naar een straf, denk je als lezer, dat kan niet anders. Tot je bij paragraaf 8.3 komt, het moment dat de rechters vertellen wélke straf ze Wilders opleggen (het OM eiste 5000 euro).

Het antwoord: géén. Dat leidde gisteren tot de nodige verwarring. Hoe kan iemand die zo klip en klaar schuldig wordt bevonden aan strafbare feiten vervolgens geen straf krijgen? Artikel 9a wetboek van strafrecht geeft rechters de mogelijkheid om af te zien van een straf als zij dit 'raadzaam' achten in verband met de 'persoonlijkheid van de dader'. Dat is in het proces-Wilders het geval.

Dit is een 'uitzonderlijke zaak', vinden de rechters. Als reden noemen ze de 'positie van verdachte': een 'democratisch verkozen volksvertegenwoordiger, oprichter van de PVV en leider van de PVV-fractie in de Tweede Kamer'. De 'vaststelling' dat Wilders zich 'als politicus' schuldig maakte aan discriminatie, moet genoeg zijn, zo redeneren de rechters. 'Daarmee acht de rechtbank hem voldoende gestraft.'

Er zijn in het verleden politici veroordeeld mét strafoplegging. Onduidelijk blijft waarom voor Wilders een uitzondering wordt gemaakt. Die boete was sowieso niet het hoofddoel, schrijven de rechters. Het ging erom de vraag te beantwoorden of Wilders discrimineerde: ja of nee. Die vraag is beantwoord. Case closed.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden