'Maar vier dagen op vakantie geweest'

Langstudeerboete zet studenten op scherp Een genadezesje wordt nu eerder acceptabel gevonden

Pal voor de verkiezingen wil een Kamermeerderheid van de langstudeerboete af, liefst per direct. Trouw vroeg een aankomend student, twee langstudeerders, een bestuurder van een studentenvereniging en een scriptiebegeleider tijdens de Leidse introductieweek El Cid hoe zij omgaan met de boete die vooralsnog komende maand ingaat.

Andy van der Linden (18), eerstejaars pedagogiek

"Natuurlijk ben ik bang voor die boete, maar het moet raar lopen, wil ik mijn studie niet op tijd halen. Ik heb een goed stel hersens en ga niet voor niets naar de universiteit. Als ik mijn best doe, haal ik het wel. Mijn studiekeuze heeft niet van die boete afgehangen, ik heb gekozen wat ik leuk vind en de rest van mijn leven wil doen, of dat nou een moeilijke of makkelijke opleiding is. Mijn studie staat bij mij op de eerste plek, daarna komt mijn sociale leven. Daarom heb ik voor een vrijblijvende studentenvereniging gekozen en niet voor een vereniging waar ik wekelijks moet borrelen. Dat haal ik niet. Dan houd ik niet genoeg tijd over voor studie, bijbaan en badminton. Het nieuws over die boete volg ik niet heel actief. Ik zie het allemaal wel als ik klaar ben met feesten tijdens de introductie."

Linda Munoz Chandia (26) en Sanne Baart (24), zesdejaars studenten Italiaans

Linda levert haar scriptie komende week in en ontloopt de langstudeerboete daarmee nipt; Sanne is begin september klaar en houdt rekening met een maand boete van 270 euro. Ze deden beiden een bestuursjaar, werkten veel en bezweren dat hun vertraging niet komt door gefeest en gelanterfanter. Linda: "Ik vond het zo dubbel toen premier Rutte Epke Zonderland (tevens geneeskundestudent, red.) deze week feliciteerde met zijn gouden medaille. Gefeliciteerd, dacht ik, en dan mag je nu even 3000 euro aftikken. Voor niemand wordt een uitzondering gemaakt. Aan de ene kant ben ik blij dat het CDA nu ook tegen de boete is, maar aan de andere kant vraag ik me af of Buma het niet alleen zegt om zieltjes te winnen." Sanne is opgelucht dat de boete mogelijk verdwijnt, maar is er nog niet gerust op: "Die boete heeft bij mij in elk geval voor een schrikeffect gezorgd. Eén maand boete betalen is nog tot daar aan toe, maar 3000 euro of meer betalen, dat gaat wel heel ver. Ik ben maar vier dagen op vakantie geweest en zit nu elke dag in de bieb."

Ruud de Vaan (23), voorzitter van studentenvereniging Quintus

"Het is natuurlijk wat gek om als student te zeggen dat je blij bent met een boete van 3000 euro, maar wij zien maatregelen als die boete en het bindend studieadvies wel als een uitdaging om de structuur van onze vereniging aan te passen. Niets is voor een vereniging zo funest als het afhaken van de helft van de nieuwe leden omdat ze niet genoeg studiepunten haalden. We kunnen niet meer volstaan met het spelen van een goedkope kroeg, we moeten leden ook helpen met hun ontwikkeling. We organiseren daarom tentamentrainingen, bijlessen en oudere dispuutgenoten begeleiden jongeren. Als een eerstejaars 's nachts tot twee uur op de kroeg is en de volgende dag om negen uur een werkgroep heeft, zorgt zijn dispuut ervoor dat hij om half negen naast z'n bed staat. Een vereniging helpt studenten met hun sociale structuur. Als je in een grijze flat buiten de stad zit, moet je het helemaal alleen doen. Daarom ben ik niet bang dat zich nu minder studenten aanmelden. Of de boete van tafel gaat? Dat moet ik nog zien."

Marlou Schrover, hoogleraar migratiegeschiedenis en scriptiebegeleider

"De langstudeerboete veroorzaakt nodeloze stress bij studenten, studieadviseurs en bij mij als scriptiebegeleider. Ik heb deze zomer bijna twee keer zoveel scripties nagekeken als voorgaande jaren. Sommigen hopen hun scriptie er nog snel door te jassen. Een studente mailde mij op zaterdag haar eerste versie. Die heb ik zondag doorgelezen en met opmerkingen teruggestuurd. Maar ja, ik had die dag ook wel in de zon op het terras willen zitten, net als de rest van Nederland. Nee, we gaan geen mensen snel laten afstuderen van wie de scriptie onder de maat is, maar als studenten met een mager onderzoek mogen kiezen tussen een genadezesje of de langstudeerboete, kiezen ze voor het zesje. Dat vind ik wel jammer. Als ze er iets meer tijd in zouden stoppen, halen ze een zeven. Dat staat toch beter op je cv. Dat Buma nu als een blad aan de boom draait en de boete terug wil draaien, vind ik schandalig. Hij denkt zeker dat studenten nu op hem gaan stemmen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden