Economie

Maar hoe goed gaat het nu echt?

Beeld Thinkstock

Het was een roze wolk die het Centraal Planbureau vanmorgen over de economie blies. Met de uitbundige groei van dit en volgend jaar is Nederland weer terug op het niveau van voor de economische crisis.

Is de crisis voorbij?

Het is maar net wat iemand onder economische crisis verstaat. Het CPB kijkt daarvoor net als alle andere instituten naar het bruto binnenlands product (bbp). Een afgeleide daarvan is het bbp per hoofd van de bevolking (bbp gedeeld door aantal inwoners). Dat bedrag ligt dit jaar eindelijk weer op het niveau van 2008, het jaar waarin de economische ellende begon.

Maar wat merken Nederlanders eigenlijk van een stijging van het bbp? Het gaat niet over inkomensontwikkeling en vermogensspreiding. De bv Nederland mag dan miljarden euro's meer binnenkrijgen dan voorgaande jaren, waar al dat verdiende geld naar toe gaat is niet terug te vinden in het binnenlands product. Dus kan het gebeuren dat het bbp al sinds de jaren negentig sneller groeit dan de inkomens van de gemiddelde Nederlander.

Wat het bbp wel meet, is de omvang van geldstromen. Stel dat iemand een raam ingooit, dan is dat goed voor het bbp, want het brengt allerlei betalingen op gang. Maar als Nederlanders massaal bushokjes ingooien, levert dat geen enkele bijdrage aan de welvaart en al helemaal niet aan het gevoel van welzijn.

Daarom stelde GroenLinks-fractieleider Jesse Klaver al voor te breken met de 'fixatie op het bbp en de daaraan gekoppelde economische groei'. Hij was niet de eerste. Bijna vijftig jaar eerder zei ook de Amerikaanse senator Robert Kennedy al dat het bpp 'alles meet, behalve wat het leven de moeite waard maakt', zoals schone lucht, onderwijs en gezondheid.

Het gaat dus uitstekend met de economie, maar hoe is het met ons?

Het CPB-rapport biedt voor deze vraag drie aanknopingspunten: de koopkracht, de consumptie en de werkloosheid. Volgens het CPB is het reële loon, het bedrag dat iemand elke maand op zijn bankrekening ontvangt, de afgelopen jaren flink gestegen. Voor de meeste Nederlanders groeit de koopkracht dit jaar met 2,7 procent en volgend jaar met 0,7 procent. Afgezien van de exacte percentages komt deze trend aardig overeen met de koopkrachtraming die het kabinet op Prinsjesdag presenteerde.

Werkgeversvereniging AWVN meldde vandaag dat het economisch herstel ook zichtbaar is in de cao's. De loonstijging lag in november op 1,74 procent. Dat is hoger dan in de voorgaande perioden. Ook komen de loonstijgingen vanuit allerlei sectoren, van bouw tot informatietechnologie.

Door de gunstige vooruitzichten winkelen Nederlanders meer. Zodanig zelfs dat de binnenlandse consumptie de drijvende kracht is achter de economische groei. Dit jaar gaven Nederlanders 1,6 procent meer uit, volgend jaar zal dat 2,1 procent zijn. Het consumentenvertrouwen - nog zo'n belangrijke indicator - staat zelfs op het hoogste punt sinds augustus 2007.

Dan de werkloosheid. Ook die daalt. Vorig jaar zat 6,9 procent van de beroepsbevolking thuis, volgend jaar is dat nog maar 5,3 procent. Goed nieuws over de werkgelegenheid kwam vandaag ook van Manpower. Volgens het uitzendbureau zijn werkgevers in negen jaar niet zo positief geweest over de ontwikkeling van de werkgelegenheid.

Hoeveel verloren terrein hebben we goedgemaakt?

Al het goede nieuws ten spijt, dat valt toch een beetje tegen. Het belangrijkste voor welvaart en welzijn is (behoud van) werk en inkomen. De werkloosheid loopt terug, zoals het CPB al schreef, maar ligt nog boven het niveau van 2008 toen slechts 4 procent van de Nederlanders geen baan had. Daarnaast zijn veel werknemers die de afgelopen jaren zijn ontslagen terecht gekomen in flexbanen. Dat is bijvoorbeeld af te leiden uit de nieuwste cijfers van de Flexbarometer.

In 2008 hadden 5,72 miljoen werknemers een vast contract en werkten er 1,44 miljoen Nederlanders met losse contracten. Dan gaat het om zzp'ers, jaarcontractanten en uitzendkrachten. In het derde kwartaal van dit jaar daalde het aantal vaste contracten met 550.000 tot 5,16 miljoen. Het aantal flexkrachten steeg met 450.000 tot 1,88 miljoen.

Belangrijk voor Nederland is de huizenmarkt. Die piekte in 2007/2008. Toen stonden nauwelijks huizen onder water, terwijl volgens het IMF dit jaar nog altijd 20 procent van de woningbezitters een hypotheek heeft die hoger is dan de waarde van de woning. Het consumentenvertrouwen is wel vooruit gegaan vergeleken met 2008, toen Nederlanders wellicht de bui al zagen aankomen door de hypotheekcrisis in de Verenigde Staten. Al zorgen Donald Trump en de Brexit voor onzekerheid, dat sombere vooruitzicht ontbreekt ditmaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden