Maar heel even huilen

Eigenlijk zijn er alleen maar voordelen. Althans, zo ervaart Nathan Bouscher (20) het om besneden te zijn. Hij voelt zich veel schoner zonder voorhuid, die bij hem op traditioneel joodse wijze op zijn achtste levensdag is verwijderd. ,,Het wordt in de Joodse gemeenschap gedaan door iemand die er een opleiding voor heeft gedaan. Het is wel een medische ingreep, maar ik heb nog nooit gehoord van een besnijdenis die niet goed afliep.” Laatst was Bouscher nog bij een besnijdenis van een pasgeboren jongetje. Dat was een soort feestje. ,,Het kindje hoefde maar heel even te huilen, ook al kreeg hij niet meer verdoving dan een druppeltje wijn op de tong, zoals de traditie voorschrijft.” De moeder van het jongetje bleef er naast staan.

Het is volgens Bouscher, die in het bestuur zit van de jongerenvereniging van het Cidi, 'helemaal geaccepteerd dat de voorhuid bij Joden is verwijderd'. ,,Mijn Joodse vrienden stelden nooit vragen. Maar ook niet-Joden hebben er nooit naar gevraagd: ik neem aan dat ze het zagen als teken dat ik Joods ben.”

Bouscher weet zeker dat steeds meer mensen, ook niet-religieuze, zich laten besnijden omdat ze dat mooier vinden, of schoner. Hij noemt de Amerikanen als voorbeeld. Verhalen als zou een verwijderde voorhuid leiden tot minder plezier in seks, omdat de gevoeligheid van de eikel afneemt, verwijst hij naar het land der fabelen.

VPRO-programmamaker Michael Schaap maakte het televisieprogramma dat aanleiding was voor de kamervragen van Ayaan Hirsi Ali. Schaap werd zelf, als Joods jongetje, besneden. Nadat hij zich verdiepte in wetenschappelijke discussies over het onderwerp, ontdekte hij dat besnijdenis in de Verenigde Staten een miljardenindustrie is, en vond mannen die wanhopig proberen een voorhuid terug te la-ten groeien. Schaap concludeert: ,,Besnijdenis is een voor jongetjes ongevraagde niet-medische ingreep met verstrekkende gevolgen.” Bijvoorbeeld een uitgedroogde eikel, of weinig gevoel bij het vrijen.

,,Ik heb de indruk dat dat soort verhalen spelen onder mannen die zich een complex hebben laten aanpraten”, zegt Peter Claes, eigenaar van de Vlaamse website www.besnijdenisinfo.be. Claes denkt dat de hele discussie terug te voeren is op een misstand: het zelfbeschikkingsrecht. ,,Besnijden op heel jonge leeftijd, daar zijn wij ook tegen”, zegt hij. ,,Maar er is later vaak veel voor te zeggen.”

Op straat in Amsterdam zegt Ahmed Kaddour (27) dat het onzin is dat besnijdenis van jongetjes slecht zou zijn. Hij heeft er zelf nooit hinder van ondervonden. Ook zijn jonge zoontje is recent besneden, 'keurig netjes' in het ziekenhuis. ,,Het is gewoon een velletje dat wordt weggehaald. Moslims en Joden besnijden hun zoons al eeuwen. Als dat slecht is, zouden hele volken pijn hebben.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden