Maar één zin over cultuur

Van onze kunstredactie DEN HAAG - De teleurstelling was groot in de kunstwereld na de regeringsverklaring van gisteren: de dreiging van forse bezuinigingen op cultuur bleef nog. Verder repte premier Kok met geen woord over het kunstbeleid en de positie van kunstenaars.

“Ik had van een paars kabinet iets anders verwacht”, zegt Martin Berendse, directeur van Theater Netwerk. “Nu het CDA niet meer in de regering zit, zou je denken dat er aandacht is voor een ander geestelijk leven, waar kunst een belangrijke rol in speelt.” Hij stelt vast dat de plannen alleen maar gaan over 'het geld dat niet meer wordt uitgegeven'. Een nieuwe visie ontbreekt.

Dat het kunstbeleid niet aan bod kwam, viel ook de Federatie van Kunstenaarsverenigingen en de FNV Kunstenbond zwaar tegen. Het is voor hen het bewijs dat cultuur slecht af is nu zij niet langer onder een minister valt.

Martijn Sanders, co-voorzitter van de belangenvereniging Kunsten '92, zei gisteren nog steeds te geloven dat Nuis niet met de bezuinigingen akkoord zal gaan. “Doet hij dat wel, dan wacht hem een hete kunstherfst, want een aantal culturele instellingen kan dan gewoon niet langer functioneren.”

Sanders was wel verheugd over de alinea die Kok wijdde aan het cultuurbehoud. De premier zei dat zijn regering vasthoudt aan het Deltaplan voor het Cultuurbehoud dat de achterstanden in musea moet wegwerken. Een dergelijk plan wil hij ook voor de monumentenzorg.

De vreugde van Sanders werd op dit punt gedeeld door Rik Vos, waarnemend voorzitter van de Nederlandse Museumvereniging. Vos stelde wel vast dat de structurele ingrepen in de museumwereld nog niet van tafel zijn. “Als die doorgaan, worden de musea lege hulzen. En dat lot dreigt niet alleen de rijksmusea. Als de regering de korting doorzet, zullen de lagere overheden handenwrijvend volgen.”

Toch houden alle betrokkenen hoop dat de regering inderdaad de kortingen zal afblazen, zoals Trouw gisteren berichtte. Kringen rond het kabinet verwachten dat de premier dat vandaag in zijn antwoord aan de Tweede Kamer meedeelt. Ook in dat geval kijkt Martijn Sanders al uit naar verder overleg met staatssecretaris Nuis. Hij wil hem vragen: 'Waar blijft het extra geld dat ons is toegezegd?'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden