Maandag niet verder gesproken over thuiszorg

Een vrouw in gesprek met Abvakabo FNV-vorzitter Corrie van Brenk (R).Beeld anp

Kabinet en Abvakabo FNV hebben maandag niet verder gesproken over de op handen zijnde bezuinigingen in de thuiszorg. De vakbond verzet zich tegen de kabinetsplannen waardoor 100.000 banen in de thuiszorg zouden vervallen, maar na veel en lang praten lijken beide partijen toch nader tot elkaar te komen.

Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk gaf dat eerder ook aan. Zij zag dit weekeinde nog onvoldoende basis om een zorgakkoord te sluiten, maar streeft er wel naar het overleg deze week af te ronden. Woensdag worden bestuurders en leden van de vakbond geïnformeerd en gehoord over de stand van zaken.

Voor Van Brenk staat het voorkomen van gedwongen ontslagen in de thuiszorg voorop. Zij wil al het personeel in de zorg komend jaar een deel van de loonsverhoging laten inleveren om goede thuiszorg overeind te houden. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) legde zaterdag een voorstel neer waarin hij het verlies aan banen denkt te kunnen beperken tot hooguit 30.000.

Volgens Van Brenk verliezen dan nog altijd 50.000 mensen hun baan, omdat er nu eenmaal veel mensen met kleine contracten in de thuiszorg werken. Zij vindt het niet realistisch te denken dat zoveel werknemers aan een andere baan kunnen worden geholpen. Van Brenk denkt wel dat het mogelijk moet zijn om 26.000 mensen die nu in de thuiszorg werken, om te scholen en aan ander werk te helpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden