Beschouwing

Maandag meer duidelijkheid over misbruik katholieke meisjes

null Beeld ANP
Beeld ANP

Terwijl in Rome wordt vergaderd over de nieuwe paus maakt de Nederlandse rooms-katholieke kerkprovincie zich op voor een nieuwe episode in de misbruikkwestie. Wim Deetman presenteert maandag zijn onderzoek naar misbruik van vrouwen en meisjes.

Het onderzoek richt zich op de seksuele en fysieke mishandeling door rooms-katholieke geestelijken en vrijwilligers en is vergelijkbaar met zijn eerdere analyse. Een deel van de misbruikdelicten waarbij vrouwen het slachtoffer waren, vond thuis of in de parochie plaats. Lang niet altijd waren de daders priesters; ook zusters ('nonnen') vergrepen zich in internaten aan meisjes.

Deetmans keuze om bij het eerste onderzoek alleen naar zaken met mannelijke slachtoffers te kijken, leidde vorig jaar tot kritiek vanuit de Tweede Kamer. In januari gaf een meerderheid aan dat er ook over zaken met vrouwelijke slachtoffers duidelijkheid moet komen.

'Bisschoppen oefenden druk uit'
Het nieuwe onderzoek duurde ruim een half jaar en nam daarmee aanzienlijk minder tijd in beslag dan de eerdere verkenning. Deetman deed er immers anderhalf jaar over om het misbruik van mannen in kaart te brengen. Bij de keuze voor een kleine opzet speelde politieke druk naar eigen zeggen geen rol, maar bisschoppen en religeuzen hebben naar verluidt wel druk uitgeoefend.

Het Vrouwenplatform Kerkelijk Misbruik maakt zich zorgen over die bescheiden aanpak, vertelde woordvoerder Annemie Knibbe in januari in Trouw. 'Hij heeft zijn onderzoek slechts in beperkte kring bekend gemaakt. Er is weliswaar een speciaal meldpunt geweest voor vrouwen en meisjes, maar dat was maar drie maanden in de lucht.' De 170 meldingen die zijn binnengekomen vormen volgens Knibbe het topje van de ijsberg. 'Er moeten duizenden slachtoffers zijn die we nog niet kennen.'

Vijf vrouwen al gecompenseerd voor 'uitzonderlijk misbruik'
De Volkskrant meldt vandaag dat de kerk vijf van de zeven vergoedingen voor 'uitzonderlijk misbruik' (de zwaarste categorie) heeft uitgekeerd aan vrouwen. Opmerkelijk, want onder de slachtoffers die zich hebben gemeld en een schadevergoeding hebben aangevraagd zijn vrouwen sterk in de minderheid.

Eerder maakte Deetman bekend dat zijn onderzoek naar vrouwelijke slachtoffers uitvoert met een 'klein kernteam'. Dat was mogelijk omdat veel van de vragen al bij het onderzoek rond mannelijke slachtoffers zijn beantwoord. 'We werken rap door', vertelde een medewerker van de kerngroep in augustus aan Trouw. 'De slachtoffers willen snel duidelijkheid.'

Het Vrouwenplatform is niet onverdeeld enthousiast over de omgang met de kerkelijke autoriteiten. 'Ze lijken nog steeds niet te beseffen wat er is gebeurd en zeker niet wat voor schade het misbruik bij slachtoffers teweegbrengt', vertelde Knibbe. 'Dat moeten ze nog leren.' Tegenover dat onbegrip staan volgens Knibbe ook positieve ervaringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden