Maand van rouw eindigt voor Noorwegen met laatste herdenking

De Noorse premier Jens Stoltenberg. Beeld epa
De Noorse premier Jens Stoltenberg.Beeld epa

Ongeveer 6.700 mensen zijn zondagmiddag in de Noorse hoofdstad Oslo bijeengekomen om de slachtoffers te herdenken die vielen door de terreuraanslagen op 22 juli. Met de herdenking van zondag komt een eind aan een maand van rouw in Noorwegen.

ANP

Onder de aanwezigen in het stadion Oslo Spektrum zijn slachtoffers, nabestaanden en hulpverleners.

De herdenking begon met een emotionele toespraak van de koning. 'Als de koning van dit land, voel ik mee me met ieder van u , zei koning Harald, die verder stelde dat bijna alle woorden om het drama en de nasleep te beschrijven inmiddels zijn gebruikt.

Het stadion is gevuld met kaarsjes en witte bloemen. Volgens de Noorse omroep NRK was het publiek nooit eerder zo stil in het stadion als zondag. De herdenking werd verder ingevuld met een toespraak van premier Jens Stoltenberg en optredens van popmuzikanten.

Utoya
Zaterdag keerden overlevenden van het bloedbad op het Noorse eilandje Utoya terug naar de plek des onheils. Ongeveer 750 mensen, overlevenden en hun naasten, herdachten de 69 dodelijke slachtoffers die schutter Anders Behring Breivik op 22 juli maakte.

De overlevenden werden met veerboten en militaire vaartuigen naar het eiland gebracht. Ook premier Jens Stoltenberg was aanwezig.

,,Ik moet het eiland zien om door te kunnen gaan'', aldus Adrian Pracon (21) die tijdens de schietpartij in zijn schouder werd geraakt. De jongeman sprong tijdens de aanval in het water, maar keerde terug toen hij besefte dat hij het vasteland niet zou halen.

Eenmaal terug op het strand trof hij Breivik, die op 10 meter afstand op mensen stond te schieten die probeerden weg te zwemmen. ,,Ik was uitgeput, alles wat ik kon uitbrengen was: niet schieten. Hij leek een moment na te denken. Toen ging hij weg.''

Nabestaanden van de doden hadden vrijdagmiddag al de mogelijkheid Utoya te bezoeken. 50 van 69 getroffen families maakten gebruik van de mogelijkheid.

De Noor Anders Behring Breivik pleegde eind juli een bomaanslag in de regeringswijk van Oslo (8 doden) en schoot op het eilandje Utoya op bezoekers van een jeugdkamp van de regerende Noorse Arbeiderspartij (69 doden). Breivik zei te strijden tegen de multiculturele samenleving en de islam.

Overlevenden en nabestaanden bij de plek waar veel jongeren werden doodgeschoten. Beeld REUTERS
Overlevenden en nabestaanden bij de plek waar veel jongeren werden doodgeschoten.Beeld REUTERS
De Zweedse kroonprinses Victoria plaatst bloemen bij de kathedraal in Oslo. Beeld reuters
De Zweedse kroonprinses Victoria plaatst bloemen bij de kathedraal in Oslo.Beeld reuters
De Noorse koning Harald tijdens zijn toespraak. Beeld ap
De Noorse koning Harald tijdens zijn toespraak.Beeld ap
null Beeld epa
Beeld epa
De herdenkingsbijeenkomst op het eiland Utoya voor overlevenden en nabestaanden. Beeld epa
De herdenkingsbijeenkomst op het eiland Utoya voor overlevenden en nabestaanden.Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden