Maaltijdsalade met zeevruchten en pernod-dressing

Kort geleden at ik een soortgelijke salade in een restaurant in Baltimore - de Amerikaanse stad die vooral beroemd is vanwege zijn verse krab en, in het algemeen, zijn zeevruchten. Het bestond uit jonge spinazie met gebakken oesters en deze romige, zeer smakelijke dressing die een goede kick heeft vanwege een scheut Pernod.

Thuis heb ik er mijn eigen variatie op gemaakt, want ik eet oesters het liefst rauw. Als krokant element heb ik gebakken mosselen gebruikt. In plaats daarvan kun je ook gemengde (gekookte) zeevruchten gebruiken, of flinke garnalen, of stukjes visfilet. Fijngeschaafde venkel en citroen geven een heerlijk fris tegenwicht voor alle romigheid. Deze salade kan geserveerd worden als hoofdgerecht voor vier personen.

Klop de dooier in een kom los met een garde en voeg de olie in een dun straaltje toe. Voeg al kloppend kefir, knoflook, kaas, Pernod en citroensap toe tot een egale dressing. Verdun zonodig met meer kefir. Breng op smaak met zout en peper. Schaaf of snijd de venkel in heel dunne reepjes. Snijd de schil van de citroen en snijd de plakken in stukjes. Verhit een flinke laag olijfolie in een stevige pan. Wentel de gemengde zeevruchten achtereenvolgens door bloem, ei en broodkruim. Bak ze snel bruin en krokant in de hete olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Meng in een kom saladegroen, bosui, venkel, citroen en dressing goed door elkaar. Verdeel de salade over vier grote borden en verdeel de zeevruchten erover. Meteen opdienen. Lekker met knapperig brood.

Ingrediënten

Pernod-dressing:

1 eierdooier

60 ml extra vierge olijfolie

4 el kefir/karnemelk

1 grote teen knoflook, uitgeperst

5 el pernod of ouzo

2 volle el fijngeraspte pikante kaas (bijv. Parmezaan)

3 el vers citroensap

zout, peper

salade:

1/2 venkelknol

4 plakken citroen

olijfolie

250 g zeevruchten

6 el bloem

1 groot ei

75 g fijn wit broodkruim

ca. 200 g gemengd saladegroen

2 bosuien (ringetjes)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden