Maaltijdsalade met spelt

Ingrediënten voor 4 personen:

750 g hele speltkorrels, zout, 250 g kerstomaten, 2 el sherryazijn, extra vierge olijfolie, versgemalen peper, mespunt rode pepervlokken, 75 g walnoten, 1 tl rozemarijn, 1 stevige, rijpe avocado, 2-3 el citroensap, 1 el Dijon mosterd, 2 tl honing, 1 sjalot,

heel fijngesnipperd, 3 à 4 el rode wijnazijn, 1 flinke bos rucola, grof gesneden, 1 flinke hand verse kruiden: (platbladige) peterselie, munt, koriander, dille, fijngehakt, 75 g versgeraspte parmezaan (of andere pikante kaas)

School is bij ons in de Verenigde Staten weer begonnen en mijn 15-jarige dochter weigert: schoollunches, meegebrachte boterhammen en (lekkende) thermosflessen met soep. Ik moet dus creatief te werk gaan om haar iets mee te geven dat zowel voedzaam, lekker als gezond is. De oplossing: stevige salades op basis van (volkoren) granen en/of peulvruchten. Op zondag kook ik een hele pan met farro, rijst of kikkererwten, voor 5 dagen lunch.

Spelt is favoriet bij mijn dochter; het smaakt nootachtig en 'volkoren' en behoudt een stevige beet. Ik week de spelt een hele dag en nacht van tevoren, wat de kooktijd bekort. Daarna meng ik er van alles door. Groenten, kruiden, (gedroogd) fruit, noten, zaden, soms vlees, altijd een lekkere dressing. Spelt is een oeroude graansoort boordevol voedingsstoffen. Het is goed verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels, bij sommige molens en speciaalzaken. De hoeveelheid spelt in dit recept is genoeg voor drie maaltijden. Gare spelt is zeker vijf tot zes dagen houdbaar en goed in te vriezen. Spelt kun je vervangen door farro. Weken is dan niet nodig en de kooktijd is korter: 30 à 40 minuten. Turkse rode pepervlokken (Pul Biber) zijn heel geschikt. Te koop bij Turkse winkels. Je kunt deze (vegetarische) salade nog uitbreiden met gerookte vis, worst of kip.

Bereiding: Was de spelt in een zeef onder stromend water. Week de korrels 24 uur in ruim koud water. Giet het weekwater weg en breng de spelt aan de kook in een grote pan met ruim lichtgezouten water. Kook de spelt in ca 1 uur (of nog langer) gaar: het wordt nooit helemaal zacht en houdt beet. Giet de spelt af en laat het in een grote kom afkoelen. Halveer de tomaten en schep ze om met azijn, 3 el olie, wat, zout, peper en pepervlokken. Rooster de walnoten met de rozemarijn in 1/2 el olie geurig en licht gebruind. Snijd de avocado in blokjes en besprenkel ze met citroensap. Roer mosterd, honing, sjalot, wijnazijn, 6 el olie, zout en peper tot een dressing. Schep ca 1/3 deel van de spelt in een grote kom om met de dressing, gemarineerde tomaten, walnoten, avocado, rucola, kruiden en kaas. Serveer meteen of laat intrekken. Vries of koel de rest van de spelt (in porties).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden