Maaltijdbezorgdienst Deliveroo wekt ergernis Tweede Kamer
De Kamer wilde van Deliveroo weten hoe het bedrijf met rechten van maaltijdbezorgers omgaat. Er klonk alom kritiek.
PvdA en SP noemen de werkwijze van Deliveroo 'illegaal', het CDA voelt zich 'in de maling genomen' en zelfs de VVD, die zichzelf toch ziet als kampioen van de vrije markt, 'fronst de wenkbrauwen'. Hoe de maaltijdbezorger omgaat met de fietsende koeriers is de Tweede Kamer een doorn in het oog.
Het bedrijf kwam gisteren in Den Haag uitleggen dat de constructies die Deliveroo kiest juist heel erg goed zijn voor de tweeduizend fietskoeriers die de onderneming stoer 'riders' noemt. Volgens Europees directeur Philip Padberg is het fantastisch, want mensen kunnen werken wanneer ze willen: 'Vrijheid en flexibiliteit zijn essentieel'. Het zal een 'geweldige impuls' zijn voor de economie. Het internationale bedrijf is sinds een paar jaar in Nederland actief in twaalf steden in de Randstad en Noord-Brabant.
Deliveroo ligt in de clinch met FNV en CNV. Een groep van ongeveer tweehonderd fietskoeriers verzet zich onder de naam 'Riders Union' tegen de werkwijze van het bedrijf. Deliveroo kondigde eerder aan tijdelijke contracten van werknemers vanaf 1 februari niet te verlengen. Alle fietsers worden zzp'er, zelfstandig ondernemer. Zij krijgen via hun mobiele telefoon te horen bij welk restaurant zij een maaltijd moeten afhalen en waar zij die moeten bezorgen. Per pakketje verdienen zij vijf euro.
Risico's
Voor de FNV is helder dat Deliveroo alle risico's bij de koeriers neerlegt als zij zzp'er moeten worden. Ze zijn niet verzekerd voor onder meer ziekte en werkloosheid en bouwen geen pensioen op. Het bedrijf zou volgens de vakbonden zijn mensen gewoon via de cao voor het beroepsgoederenvervoer moeten betalen, zoals andere koeriersbedrijven en concurrent Thuisbezorgd.nl. doen. CNV'er Tjitze van Rijssel: "Aan de onderkant van de arbeidsmarkt proberen steeds meer bedrijven zzp'ers in te huren die keihard moeten werken tegen lage tarieven: daar moet een einde aan komen."
De Tweede Kamer wilde van Deliveroo zelf horen hoe het bedrijf denkt over de rechten van de bezorgers. PvdA'er Gijs van Dijk vroeg of koeriers geld krijgen als zij tegen een boom rijden en een paar weken niet kunnen werken. Kunnen zij er voor kiezen om via het bedrijf te sparen voor pensioen, wilde VVD'er Dennis Wiersma weten.
Vrijheid
Directeur Padberg van Deliveroo maakte duidelijk dat er geen enkele verzekering is. Koeriers die ziek of arbeidsongeschikt worden, kunnen hooguit het bedrijf aansprakelijk stellen en geld eisen. Maar Padberg denkt dat deze manier van werken de toekomst heeft want 'voor de platform-economie is volledige vrijheid essentieel'. De fietsers die met een box op hun rug de maaltijden wegbrengen 'organiseren hun werk om hun leven heen'.
Het kabinet wil de rechten van flexibele werknemers en zelfstandig ondernemers juist versterken. Het vorige kabinet stelde al een minimumtarief in voor stukloon. Het nieuwe kabinet wil dat freelancers die met een laag tarief een langere periode voor een opdrachtgever werken in dienst worden genomen. Dat is één van de manieren om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg liet blijken dat fietsers met maaltijden waarschijnlijk in die categorie vallen.
Lees ook: Als maaltijdbezorger moet je voor een hongerloontje onverzekerd door het drukke verkeer