Maalbeek-terrorist hekelt blote vrouwen en 'genocide tegen moslims' in testament

Khalid El Bakraoui. Beeld epa
Khalid El Bakraoui.Beeld epa

Het Westen heeft geen respect voor vrouwen, anders zouden er geen blote vrouwen op posters voor shampoo staan. Het is één van de stellingen uit het testament van Maalbeek-terrorist Khalid El Bakraoui, dat dit weekend werd vrijgegeven door het mediakanaal Furat van de Islamtische Staat (IS).

Redactie

"Dachten de ongelovigen dat men hen moslims zou laten vermoorden zonder te reageren?", begint El Bakraoui het testament dat vijf pagina's telt. Hij blies zichzelf op 22 maart op in een metrostation in het Brusselse Maalbeek. Daarbij kwamen 20 mensen om het leven en raakten er meer dan honderd gewond.

Het testament is een aanklacht tegen het Westen dat volgens El Bakraoui een 'genocide tegen moslims' voert, bijvoorbeeld in Irak. Die genocide duurt voort, volgens de terrorist. "De kruisvaarders hebben zich nog maar eens verenigd om de gemeenschap van Mohammed uit te moorden."

Ook de westerse 'heidense moraal' moet het ontgelden in het testament van de aanslagpleger. Hij vindt het ongelofelijk dat homostellen kinderen mogen adopteren. Daarbij toont het Westen volgens hem geen respect voor de vrouw. "In plaats van moslimlanden binnen te vallen en vrouwen te bevrijden, zouden jullie je beter ontdoen van jullie trottoirs van jullie pornofilms, van jullie shampooreclame en dergelijke," staat in het testament. Met trottoirs doelt hij op prostitutie.

Apen en varkens
Ook uit hij zijn kritiek op de westerse wetenschap, die uitgaat van de evolutieleer. "Jullie stammen niet af van varkens en nog minder van de aap, maar jullie lijken er door jullie zedelijk gedrag wel erg op." Hij roept op tot jihad - want alle westerse burgers zijn volgens hem medeverantwoordelijk voor de 'genocide tegen moslims': zij zijn namelijk niet in opstand gekomen tegen de regering.

Overigens: dit testament is verspreid door de Islamitische Staat zelf, drie maanden na de aanslag. Het is niet te controleren of het is geschreven door El Bakraoui zelf. Zijn broer Ibrahim, die de aanval op Zaventem plande, liet ook een testament na. Dat werd direct na de aanslag openbaar gemaakt, omdat het op zijn laptop stond.

Een dreigement dat Khalid El Bakraoui uit in zijn testament, lijkt een waarschuwing van IS als terreurorganisatie zelf te zijn, na de aanslag in Nice: "Weet dat de tijd dat jullie moslims vermoorden en dan met een gerust hart gaan slapen, voorbij is."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden