Groene ClaimMy Magic Mud

Maakt tandpasta met actieve kool je tanden witter en je mond gezond?

Tandpasta met actieve kool zou je tanden witter maken en je mond gezonder. Poets je met dit natuurlijke middel niet ook je tandglazuur weg?

Actieve kool is hip. Het zwarte poeder wordt toegevoegd aan voeding voor een ‘ontgiftend’ effect en is in groene en gezondheidskringen een gewild ingrediënt voor tandpasta. My Magic Mud uit de VS schijnt tanden binnen twee weken witter te maken.

“Actieve kool lijkt op het geneesmiddel Norit,” zegt Janneke van der Linden, productspecialst bij Improve Your Health, de importeur van My Magic Mud. “Het heeft een groot oppervlak en werkt als een magneet op aangekoekt vuil dat tandverkleuringen veroorzaakt.” Het gaat hier uitdrukkelijk niet om houtskool, zegt ze. “Actieve kool kan van verschillende bronnen worden gemaakt. De variant in My Magic Mud komt van kokosnootschillen, die onder hoge druk zijn geperst en vermalen tot een zeer fijn poeder.”

Dat is nog niet alles. De bentonietklei en kokosolie in de tandpasta schijnen het tandvlees te verzorgen. Bentonietklei zou mineralen bevatten die het tandglazuur versterken en op een natuurlijke manier gaatjes voorkomen. Van My Magic Mud krijg je niet alleen een frissere adem maar ook een gezondere mond, stelt het bedrijf.

Beeld My Magic Mud

Van der Linden verwijst naar de duizenden reviews op de website die deze claims onderbouwen. “Mensen rapporteren wittere tanden, minder vaak gaatjes en minder gevoelig tandvlees. Er zit geen fluoride in de tandpasta maar wel xylitol, eveneens een bewezen ingrediënt tegen tandbederf.”

De kokosnootschillenkool is geen blekend, maar een sterk reinigend middel, zegt ze. “Ik heb de tandpasta een keer getest in een theekopje met zo’n sterke aanslag dat die er zelfs in de vaatwasser niet vanaf ging. Nadat ik er wat tandpasta in had geweekt, spoelde de aanslag er zo uit.”

Stoffen die schuren, bleken en verkleuren

Dagmar Else Slot, mondhygiënist aan het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam, denkt dat dit eerder komt door het schurende, dan door het vlekverwijderende gehalte van de zwarte pasta. “Whitening tandpasta werkt door een combinatie van effecten. Hij bevat stoffen die schuren, stoffen die bleken en stoffen die een chemische, verkleurende reactie uitlokken. Er zit ook altijd optische witmaker in, zoals in wasmiddel.”

Amerikaanse onderzoekers publiceerden twee jaar geleden een studie waarin vijftig houtskooltandpasta’s werden onderzocht, weet Slot. “Slechts enkele van die producten bleken licht te schuren, de rest was veel agressiever en mogelijk schadelijk voor het tandglazuur. Maar acht van de onderzochte tandpasta’s hadden fluoride, wat voor tandartsen absoluut een minpunt is.”

Van der Linden benadrukt dat My Magic Mud, in tegenstelling tot de meeste whitening tandpasta’s en veel zwarte tandpasta’s, geen chemische toevoegingen heeft en dat de werking ‘klinisch bewezen effectief’ is. Het schurende effect van My Magic Mud is ook onderzocht en valt binnen de normen van de Amerikaanse tandartsenvereniging, zegt ze.

Slot plaatst hier kanttekeningen bij. “Dat een tandpasta binnen de norm valt, betekent nog niet dat hij veilig en effectief is voor dagelijks gebruik. Om dat laatste te bewijzen, moet je twee klinische studies overleggen. In de studies van My Magic Mud zit geen controlegroep, wat het onmogelijk maakt om de effectiviteit en veiligheid van het product te bepalen.” De tandpasta is gecertificeerd door de Amerikaanse Natural Cosmetics Standard. Kirsten Palland, woordvoerder van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, weet dat voor de biologische variant van dit keurmerk minstens 95 procent van de ingrediënten van biologische oorsprong moet zijn. Voor Magic Mud kan dat niet, omdat kool, klei en aarde niet geteeld worden en dus niet biologisch te certificeren zijn.

Een biocide, dodelijk voor insecten

De tweede stof op de ingrediëntenlijst is diatomeeënaarde, wat betekent dat er na water het meeste van inzit(actieve kool staat op de zesde plek). Palland kent diatomeeënaarde als biocide, omdat die dodelijk is voor insecten. Ze verwacht dat de stof in tandpasta een polijstende werking heeft, mogelijk ter vervanging van de microplastics, die zijn verboden volgens de Natural Cosmetics Standard.

Van der Linden: “Diatomeeënaarde schuurt niet en wordt in My Magic Mud gebruikt als verdikkings- en conserveermiddel.”

Het vierde ingrediënt is bentonietklei, volgens Palland een populaire grondstof voor kattenbakkorrels en bodembedekker van vijvers. “Bentoniet is geen hernieuwbare grondstof en de winning kan leiden tot uitputting van mijnen en aantasting van het landschap. Het overgrote merendeel belandt in kattenbakkorrels, niet in tandpasta.”

Ten slotte is er de bewering dat My Magic Mud tot een gezondere mond zou leiden, omdat die gifstoffen van het tandvlees en uit de mond zou verwijderen. Pauline Heins, general manager van tandpasta- en mondspoelmiddelmerk Dentaid, moet erom lachen. “Ik vraag me af welke gifstoffen er in tandvlees zitten. Slechte adem wordt veroorzaakt door zwavelgassen in de mond. Om dat tegen te gaan, heb je andere ingrediënten nodig dan kokosnoot en klei.”

In de serie Groene Claim worden als duurzaam aangeprezen producten kritisch bekeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden