Nieuw stadion

Maakt nieuwe Kuip slapende reus Feyenoord wakker?

De nieuwe Kuip links en de oude Kuip rechts. Beeld OMA
De nieuwe Kuip links en de oude Kuip rechts.Beeld OMA

Feyenoord krijgt niet alleen een nieuw stadion, maar ook een stuk stad. De komende vijftien jaar moet Feyenoord City verrijzen in Rotterdam-Zuid, pal aan de Maas. De gebiedsontwikkeling is qua kosten en omvang vergelijkbaar met de Kop van Zuid. Als alles goed gaat, speelt Feyenoord in 2022 zijn eerste wedstrijd in de nieuwe Kuip. Vijf vragen over het nieuwe stadion.

Niels Markus

1. Feyenoord krijgt een nieuw stadion. Waar hebben we dat eerder gehoord?

Rotterdams grootste voetbalclub laat inmiddels heel wat nasmeulende stadionplannen achter zich. Een stadion aan de Maas - een plan uit 2008 - haalde het niet, net als een nieuwbouwplan in 2013. BAM, dat de oude Kuip zou renoveren, kwam er ook niet uit. Daarom is nu de vlucht naar voren gekozen. Het nieuwe plan is zeker zo ambitieus - critici: megalomaan - als dat uit 2008. Een stadion voor 63.000 toeschouwers met daaromheen woningbouw, horeca, hotels, bioscopen en misschien zelfs een nieuwe stadsbrug. Ontworpen door architectenbureau OMA van Rem Koolhaas. Het is duidelijk dat de betrokkenen dit plan koste wat kost willen doen slagen.

Nieuwe Kuip. Beeld OMA
Nieuwe Kuip.Beeld OMA

2. Wat kost het?

Het stadion 365 miljoen euro. De hele gebiedsontwikkeling een slordige anderhalf miljard. Marktpartijen moeten ervoor gaan opdraaien. De gemeente is gevraagd de grond onder het stadion te kopen voor 60 miljoen euro en die in erfpacht uit te geven aan de voetbalclub. Ook moet de stad voor maximaal 40 miljoen euro aandelen kopen.

3. Wat levert het Feyenoord op?

De landstitels waar de club al zo lang naar hunkert. Het idee is dat er meer kaartjes worden verkocht, er meer evenementen kunnen worden gehouden dan in de Kuip en dat bedrijven ruimtes in het stadion kunnen huren. Op die manier kunnen begroting en spelersbudget naar het niveau van Ajax, en kan Feyenoord structureel meedoen om de prijzen. Want Feyenoord is weliswaar Bekerwinnaar en momenteel koploper in de Eredivisie; zolang een nieuw kampioenschap uitblijft is Feyenoord vooral een slapende reus met een hondstrouw Legioen en een monumentaal stadion.

Oude Kuip. Beeld OMA
Oude Kuip.Beeld OMA

4. Dat oude stadion, wat gaat daarmee gebeuren?

Tsja, de Kuip. De plannenmakers konden niet om het huidige onderkomen van Feyenoord heen. Daarvoor zijn de supporters te verknocht aan het nog atijd imponerende stadion uit 1938. OMA wil het nieuwe stadion zoveel mogelijk op de Kuip laten lijken. De supporters komen nóg dichter op het veld te zitten, de spelers betreden het veld ook door een ondergrondse tunnel, en de constructie is van staal. Zodat tegenstanders straks ook met knikkende knieën naar Rotterdam-Zuid reizen, alleen dan wél met warme broodjes kroket voor de toeschouwers.

De oude Kuip krijgt een tweede leven. Hij wordt gestript tot het oerstadion van voor de renovaties. In de tweede ring komen appartementen en onderin een 'Feyenoord-experience'. Rond het veld komt een atletiekbaan, zodat er ook in de toekomst nog sportevenementen in de Kuip zijn.

5. Kan het nog fout gaan?

In het Kuipdossier is niets zeker. Zo moet de gemeenteraad nog instemmen. D66-raadslid Jos Verveen, wiens partij in 2013 de stadionplannen neerhaalde, is enthousiast. Maar hij heeft nog vragen, vooral over de financiering. "Het stadion kost net zoveel als dat van Bayern München. Alleen verdient Feyenoord een nulletje minder dan Bayern."

Verder moet het sentiment onder de supporters niet onderschat worden. Een deel van het Legioen - waaronder het fanatiekste - wil helemaal niet weg uit de Kuip. Dat deel van de supporters ook, leeft in grote onmin met algemeen directeur Eric Gudde. Die was ooit de trekker van het stadionplan in 2013. Veelbetekenend: bij de perspresentatie kwamen vandaag alle partijen, zelfs sportclubs uit de omgeving, aan het woord. Op één na: de Feyenoorddirectie.

Nieuwe Kuip op de voorgrond, oude Kuip op de achtergrond. Beeld OMA
Nieuwe Kuip op de voorgrond, oude Kuip op de achtergrond.Beeld OMA

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden