Maak wonen in Groningen goedkoper

Als inwoners van het Noord-Groningse Warffum heb ook wij de aardbevingen te vaak moeten meemaken. Ook onze prachtige, uit 1883 stammende woning liep schade op. Tot nu toe is het woongenot nog niet te veel aangetast, wel het gevoel er in Nederland nog bij te horen.

Nu maken wij ons hier in het noorden geen illusies. De afstand tot de Randstad is altijd al kleiner geweest dan die van de Randstad tot Groningen. Het is dan ook goed te lezen over de solidariteit van lezers (Opinie, 18 februari). Maar de rijksoverheid heeft een andere houding. En dat maakt ons Groningers woedend.

De tot nog toe genomen maatregelen blijken niet echt bedoeld om hulp of iets extra's te bieden: de regeling voor de 4000 euro subsidie die wij in dit gebied kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld energiebesparing, is zo ingewikkeld en zo gedetailleerd dat heel veel Groningers daarbuiten vallen.

Voorbeeld: ik krijg alleen subsidie voor HR++(+) glas, maar dat betekent dat ik ook alle kozijnen moet laten vervangen. Een iets minder robuuste, maar wel passende uitvoering wordt niet vergoed.

De rijksoverheid zal nu toch echt maatregelen moeten durven nemen. En dan niet met het oog op eventuele verkiezingen.

Ik stel het volgende voor: het huurwaardeforfait wordt voor de inwoners en bedrijven in de aardbevingsgebieden voor een langere periode op nul procent gezet. Het is sowieso onverteerbaar dat voor dit gebied het huurwaardeforfait nog steeds bestaat en zelfs omhooggaat naar 0.75 procent. Want de waarde van de huizen is aantoonbaar gedaald en zal misschien nog verder dalen. Daarnaast moet de ozb voor deze regio eveneens voor langere tijd op 0 euro worden gezet. Het Rijk zal dan de gemeenten moeten compenseren voor alle misgelopen inkomsten.

Per saldo wordt het zo aantrekkelijker om hier een woning te kopen. Niet alleen omdat deze in waarde is gedaald, ook omdat zij goedkoper te bewonen is. De regionale woningmarkt zal hierdoor enigszins aantrekken. Het geld dat inwoners langs deze weg besparen, kan ook worden ingezet voor het behoud van hun huis. Let wel: directe aardbevingsschade dient daarnaast nog steeds te worden vergoed door de Nam, waarbij omkering van de bewijslast niet meer dan logisch is.

Als inwoner krijg je dan misschien weer het gevoel er bij te horen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden