Maak werkgeversbijdrage van zorgpremie aftrekpost

DEN HAAG (ANP) - De werkgeversbijdrage voor de zorgpremie moet voor zelfstandige ondernemers zonder personeel kunnen worden opgegeven als bedrijfslast. Dat staat in een petitie die de Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) dinsdag aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.

De VVD dient deze week echter een ander plan in waardoor de zelfstandigen geen 6,5 maar slechts 4,4 procent inkomensafhankelijke zorgpremie hoeven te betalen.

Volgens de PZO hebben vele duizenden mensen het gevoel dat ze twee keer belasting moeten betalen over de wettelijk verplichte 6,5 procent werkgeversbijdrage voor de zorgpremie. Een keer als werkgever en een keer via de inkomstenbelasting. Volgens W. de Braak van de PZO is in de zorgwet alleen rekening gehouden met werknemers en vallen zelfstandigen zoals directeuren grootaandeelhouders en ondernemers zonder personeel buiten de boot. ,,Het is een echte volksverzekering geworden'', zei hij.

Andere aanpak

De VVD wil het anders aanpakken. De liberalen willen zogenoemde directeuren grootaandeelhouders zonder personeel, als advocaten en hoogleraren voortaan niet meer beschouwen als werknemer bij hun eigen bv. Dat gebeurt voor de arbeidsongeschiktheidswet ook niet. Daarnaast wil de VVD de inkomensafhankelijke premie voor deze groep verlagen van 6,5 naar 4,4 procent.

Of het CDA daarmee akkoord gaat is nog niet bekend. De partij wil de plannen nader bestuderen en eerst goed kijken wat de gevolgen van de nieuwe belastingplannen van staatssecretaris Wijn (Financiën) zijn. Maar VVD-Kamerlid Schippers hoopt de christendemocraten nog over de streep te trekken.

De PvdA is zowel tegen de plannen van de PZO en tegen het plan van de VVD. De sociaaldemocraten noemen het VVD-plan ,,een schot hagel'' dat doel zal missen en waar advocaten en hoogleraren ,,die groot geld verdienen'' ten onrechte van zullen profiteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden