'Maak voor een heldere keuze nog maar twee zorgpolissen'

Corinne Ellemeet: 'Weg met die commerciële vergelijkingssites.' Beeld anp
Corinne Ellemeet: 'Weg met die commerciële vergelijkingssites.'Beeld anp

GroenLinks wil een einde maken aan de wirwar van zorgpolissen. In de toekomst moet er volgens deze partij per zorgverzekeraar slechts keuze zijn uit twee mogelijkheden: de naturapolis, waarbij alleen gecontracteerde zorg volledig wordt vergoed, of de restitutiepolis, die de verzekerde het recht geeft op volledige vergoeding van alle zorg. Bij beide varianten zou het mogelijk moeten zijn een meerjarenpolis af te sluiten.

GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet zal dit vandaag voorstellen tijdens een Kamerdebat over de regierol van de verzekeraars. Daarover organiseerde Ellemeet vorige week in de Kamer een hoorzitting.

Tijdens het debat vandaag zal het andermaal vooral gaan over de vrije artsenkeuze, is de verwachting. Het wetsvoorstel van minister Schippers van volksgezondheid om die te beperken sneuvelde vorige maand in de senaat, wat bijna tot een kabinetscrisis leidde. Nog steeds is de minister samen met de coalitiefracties van VVD en PvdA op zoek naar een oplossing die aanvaardbaar is voor een meerderheid in de senaat.

Misleiding
Volgens Ellemeet hebben zorgverzekeraars nu veel te veel soorten polissen in de aanbieding. "Ook mensen die goed ingevoerd zijn in de zorg, komen er niet uit. Er is een wirwar aan mogelijkheden, informatie is bijna niet te vinden, het is allemaal weinig transparant. Patiënten worden gelokt en gepaaid met cadeautjes. Dat is geen keuzevrijheid, dat is misleiding."

"Wij willen dat de verzekerde echt op kwaliteit kan kiezen. Ik wil een beperking van het polisaanbod, zodat de verzekeraars worden gedwongen om de beste polissen te presenteren. Als ze weten dat ze door de patiënten op de huid worden gezeten, zal dat een prikkel zijn om aantrekkelijke polissen aan te bieden.

"Die polissen moeten worden gepresenteerd op een onafhankelijke vergelijkingssite. Dus weg met de commerciële sites die er belang bij hebben dat patiënten overstappen, omdat ze daarvoor worden beloond. Er moet een provisieverbod komen in de zorgverzekeringswet."

Ellemeet noemt haar partij 'de partij van de keuzevrijheid'. De vrije artsenkeuze moet overeind blijven, zegt GroenLinks. En daartoe dient de premie van de dure restitutiepolis te worden verlaagd, zodat het verschil met de naturapolis klein wordt. Ellemeet. "Dan wordt de restitutiepolis ook voor de lagere inkomens bereikbaar. Maar welke polis je ook hebt, de kwaliteit van de zorg moet dezelfde zijn. Dat staat voor ons voorop."

Te veel macht
Omwille van de vrije artsenkeuze bepleit zij een verbod op de budgetpolis (de goedkoopste, maar met de minste keuzevrijheid). "Met zo'n polis heb je geen toegang tot zorg die je mogelijk nodig hebt. Wil je die zorg toch dan kom je voor enorme kosten te staan. Het is misleidend om zo'n polis voor te stellen als geschikt voor mensen met een kleine portemonnee."

Volgens Ellemeet hebben de verzekeraars dankzij Schippers veel te veel macht gekregen, ten koste van patiënten en zorgaanbieders. Zij wil de balans herstellen, ondermeer door de verzekerden op eenvoudige en onafhankelijke manier inzicht te bieden in de kwaliteit van de door zorgverzekeraars ingekochte zorg.

Ellemeet: "Nu verzamelen de verzekeraars ieder voor zich informatie over de kwaliteit, met alle bureaucratie van dien. Patiënten zouden op een uniforme manier informatie moeten krijgen over kwaliteit. Die informatie moet worden geleverd door de aanbieders, maar ook door patiënten. Hun perspectief moet nadrukkelijk worden meegewogen. Al die informatie moet worden verzameld en gepresenteerd door het al bestaande kwaliteitsinstituut, zodat zorgverzekeraars op basis daarvan zorg kunnen inkopen."

Maximumbudget
Ellemeet verwijt minister Schippers dat die kwaliteitsprikkel nu ontbreekt. "Zij stuurt maar op één ding: de kosten. De minister heeft nooit gewerkt vanuit de aanname dat goede zorg leidt tot kostenbeheersing. Ze heeft altijd gezegd: er is een maximumbudget, ga maar aan de slag verzekeraars. Dat heeft hen te veel macht bezorgd. Schippers had veel eerder moeten inzetten op kwaliteit. In het huidige stelsel heb je een race naar de bodem. Ik zou willen dat verzekeraars zich op een positieve manier van elkaar onderscheiden, op kwaliteit."

Om de onderhandelingspositie van kleine zorgaanbieders, zoals huisartsen en fysiotherapeuten, te versterken stelt Ellemeet voor dat die zich aaneen sluiten tot collectieven die zich onderscheiden op kwaliteit.

Nu mogen de individuele zorgverleners zich niet als collectief organiseren, als ze in een en dezelfde regio gevestigd zijn. Dat is namelijk kartelvorming, en kartelvorming is verboden. Maar collectieven die meerdere regio's bestrijken zijn wel toegestaan. Ellemeet: "Zo zouden zij een vuist kunnen maken tegenover de zorgverzekeraars."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden