WEBLOG G500

Maak van generatieakkoord maar regeerakkoord

Arie Slob (rechts) met CDA-lijsttrekker Buma en D66-fractievoorzitter Pechtold tijdens het Libelle verkiezingsdebat. Beeld anp
Arie Slob (rechts) met CDA-lijsttrekker Buma en D66-fractievoorzitter Pechtold tijdens het Libelle verkiezingsdebat.Beeld anp

Arie Slob is op formatiepad. Niet alleen solliciteerde hij vorige week openlijk naar de rol van informateur, sinds gisteren wil hij nog vóór de formatie een 'generatieakkoord' sluiten met jongeren, ouderen, vakbeweging en politici. Een prima idee, maar met de keuzes die we moeten maken kunnen we er beter direct het regeerakkoord van maken.

Deze verkiezingen draaien om veel problemen en grote keuzes. Welke kant gaan we op met de arbeidsmarkt, de zorg, de pensioenen en het klimaat? De keuzes op elk van deze terreinen bepalen wat voor Nederland de jongere generaties aan gaan treffen. Niet alleen de jongeren van nu, maar ook de toekomstige generaties.

Voor al deze gebieden zijn onhoudbare systemen gebouwd. Babyboomers houden van omslagstelsels. Daarbij begint men pas geld bij elkaar te sprokkelen als de rekening al op tafel ligt. Dan blijken de jongeren steeds als enige hun portemonnee bij zich te hebben. Met een massaal vergrijzende bevolking en een langdurige crisis is dat niet houdbaar.

Bij de AOW betalen de werkenden van nu de pensioenen van nu. Onhoudbaar. In de pensioenfondsen wordt grootschalig geld overgeheveld van jongeren naar ouderen. Onhoudbaar. Iedereen weet dat hij aan het eind van zijn leven de meeste zorg nodig heeft, maar niemand spaart ervoor. Onhoudbaar. De klimaatverandering lossen we wel op als de zee over de dijken klotst. Onhoudbaar. Zij die een vaste baan hebben zijn binnen en kunnen voorlopig nauwelijks ontslagen worden, terwijl met de enorme jeugdwerkloosheid een verloren generatie dreigt. Onhoudbaar.

In vergrijzend Nederland worden de rekeningen steeds hoger, terwijl er steeds minder mensen zijn om ze te betalen. Daarom moet er wat gebeuren. Sterker nog, er moet heel veel gebeuren. Als we Nederland beter achter willen laten voor de volgende generaties moet er flink worden gesleuteld.

Arie Slob vraagt of we daar eens over willen komen praten. Dat is prima, ik kom graag langs, maar alleen als we ook echt wat gaan doen. Tot nu toe zijn de vakbonden, de ouderenorganisaties en de politici vooral de kampioenen van de stilstand. Met hun vergrijsde achterban en fixatie op de korte termijn sluiten ze zich op in het kaartenhuis van de babyboomers, terwijl de toekomst eist dat taboes tegen elkaar stuk worden geslagen.

Natuurlijk moet er solidariteit zijn tussen de generaties. Maar zoals mijn ouders me leerden mijn kamer op te ruimen, zo hoop ik ook een opgeruimd Nederland aan te treffen. Dus als we de huizenmarkt hervormen, de zorg houdbaar bekostigen, de arbeidsmarkt openzetten voor jongeren, de aarde beter weten door te geven aan onze kinderen, en zelf weer onze eigen pensioenen gaan betalen, dan hebben we een prachtig generatieakkoord gesloten. Zullen we daar dan gelijk het regeerakkoord van maken?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden