Maak van de overgang geen ondergang

’Vreselijk vind ik het als mensen zeggen ’dat ik er nog steeds goed uitzie’, aldus het voormalige fotomodel, de nu 55-jarige Marie Helvin in het Britse blad Psychologies deze maand. ,,Reclamemakers van in de twintig hebben veel vooroordelen over hoe een 50-jarige eruitziet. Maar ze hebben gewoon geen idee.”

Maar ook vrouwen zelf kunnen er wat van. ,,Nog niet zo lang geleden lieten vrouwen die de 40 gepasseerd waren, bijna gretig merken dat er van hen niets jongs meer te verwachten viel, aldus Joyce Roodnat in haar nieuwe boek over vrouwen en ouder worden: ’Een kwestie van lef’. ,,Ze hulden zich in variaties van de bloemetjesjurk en namen gemakkelijke schoenen.”

Roodnat neemt de lezer in haar boek soepel mee langs de aangename en vervelende kanten van het ouder worden. Waarom worden vrouwen van boven de veertig vaak onzichtbaar en overgeslagen, alsof ze nergens meer goed voor is? Waarom zijn ze vaak zo zuur?

Kijk om je heen, schrijft ze, en je ziet ze de vrouwen met neerhangende mondhoeken. Vaak zijn ze met z’n tweeën en bieden ze hartstochtelijk tegen elkaar op in kwaadaardig commentaar.

Wordt iemand gelukkig van die houding? Nee. In de aanval dus, zegt Roodnat. Vrouwen worden zuur omdat hun uiterlijk verandert, omdat ze als vrouw wordt afgeschreven en omdat ze in de overgang zijn. Daar kun je je tegen verzetten met zaken als eigenwaarde, activiteiten en een goede verzorging van jezelf.

Een groot deel van het boek is gewijd aan de verzorging van het uiterlijk – een heikel punt, want opeens loopt de vrouw van vijftig in de supermarkt, ziet in de dievenspiegel een grauwe mevrouw en denkt ’He, die heeft dezelfde jas als ik’ en het besef slaat toe. Je haar is grijs en je gezicht dondert in elkaar. En in de winkels hangen rekken vol kleertjes voor je dochter of kleindochters.

Roodnat zet pedicure, schoonheidspecialisten, het eenvoudige zwarte jurkje en kleuradvies in. Ze roept de lezeres op om reëel naar zichzelf te kijken. Met lang grijs haar bijvoorbeeld, ziet iedere vrouw eruit als een heksje. Maar ook oudere vrouwen kunnen zich mooi kleden. Dat moet dan wel met stijl, want wie al een leven lang in spijkerbroeken en leren jacks loopt, moet ook bij Roodnat slikken en het roer omgooien.

Ze behandelt ook de lichamelijke kwalen die er nu eenmaal bijhoren, zoals urineverlies, botontkalking, krakende gewrichten en dikker worden. Aan veel kun je zelf iets doen. Stoppen met roken bijvoorbeeld, iedere dag oefeningen doen, blokjes kaas laten staan en sporten.

Als je sport haat, kun je veel gaan wandelen, aldus Roodnat die zelf een wandelrubriek in het NRC heeft en zo wel aan haar kilometers komt. En schroom niet om een arts te raadplegen als je last hebt van kwalen, want vaak is er best iets tegen te doen. Ook bij de overgang kun je hulp zoeken. Het is de ondergang niet.

En dat is het aardige van dit boek. Er wordt niet geklaagd, want dat hoeft niet. Ouder worden hoort erbij en heeft ook voordelen. Je hoeft niet meer zoveel bijvoorbeeld, en weet wel veel. Maar niet zuur gaan klagen, want dat maakt echt ouwelijk.

Een kwestie van lef. Joyce Roodnat, Uitgeverij Contact. 25 euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden