Maak van de natuur geen geheimtaal

Als boswachter van Natuurmonumenten vind ik het prima dat Trouw de discussie aanzwengelt over de term Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Ondanks de beladen term werkt het concept onverminderd. Het onderling verbinden en vergroten van natuurgebieden is het beste recept om de soortenrijkdom in Nederland op peil te houden. En dat is hard nodig: er is weinig natuur meer over in Nederland, en dat kleine beetje staat onder druk.

De term 'EHS' staat symbool voor een sluimerende technocratisering van natuur. Daardoor zijn de natuurbeschermingswereld en het publiek van elkaar verwijderd. Mijn vak is de laatste decennia steeds technischer geworden. In plaats van in het veld, brengen wij steeds meer tijd door in vergaderzalen, met spreadsheets, tabellen en juridische overeenkomsten. Mooie natuurgebieden zijn gesystematiseerd in natuurdoeltypes. De zorg voor schone lucht en water is vertaald naar een Programmatische Aanpak Stikstof en kaderrichtlijnen. En het aloude ambacht, het zorgen voor maaien, plaggen en bomen zagen is vastgelegd in subsidiebeschikkingen met standaard kostprijzen. Ik begrijp dat het voor mensen steeds onbegrijpelijker is geworden en ons heeft doen afdwalen van waar het in de kern om gaat: de natuurverschijnselen die zowel de stafecoloog als het picknickende gezin zo fascineren.

Natuurorganisaties moeten zich weer gaan richten op het vertellen aan mensen over de veelzijdigheid van de natuur en het karakteristieke landschap. Ik en mijn collega boswachters voelen ons daarin het meest thuis. Daarmee zullen we ook de harten van mensen weer beter weten te vinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden