Maak van allochtoon Nederlander met streepje

Met Wilders en zijn PVV moet je niet flirten voor de verkiezingen. De multiculturele samenleving is toch gewoon een feit.

Sylvain Ephimenco slaat met zijn column ’Verkrachte maagd’ de plank mis. Ik sta nog steeds achter de ferme uitspraken die ik destijds als columnist van Buitenhof deed over zich misdragende, criminele jongeren van Marokkaanse en Antilliaanse komaf. Daar gingen we destijds veel te soft mee om, bang om voor racist versleten te worden.

Ook jihadistische moslims moeten hardhandig bestreden worden, en het is te hopen dat de AIVD inmiddels in staat is aanslagen te voorkomen.

Maar het gaat niet aan om de misdragingen van dit ’tuig’ te veralgemeniseren tot een probleem van ’de’ Marokkanen, ’de’ Antillianen en ’de’ moslims. En dat gebeurt vandaag de dag massaal. Ze worden nog steeds met het rare etiket ’allochtoon’ aangeduid, wat letterlijk betekent ’elders geboren’, of nog enger ’van vreemde bodem’. Inmiddels zijn de meesten hier geboren en getogen wat niet betekent dat ze hun etnische en religieuze achtergronden verloochenen.

In Amerika kennen we de hyphenated Americans, wat betekent: Amerikanen met een koppelteken (hyphen): Afro-American, Latino-American, Irish-American, Italian-American. Het is even wennen maar zeker in de grote steden kennen we vele Nederlanders met een dergelijk koppelteken: Marokkaans-Nederlands, Turks-Nederlands, etcetera.

In een korte periode van drie decennia zijn we een multiculturele samenleving geworden. Multiculturaliteit waar populisten een afkeer van hebben, is nou eenmaal een sociologisch feit. Je daar tegen verzetten is net zo zot als protest aan te tekenen tegen de zwaartekracht.

Belangrijk is wel dat deze Nederlanders met een koppelteken zich houden aan de wetten van ons land (vele etnische gewoonten, waarden en normen zijn binnen ons rechtsstelsel ontoelaatbaar), meedoen aan de economie (waar ze dan wel vooral via het onderwijs toegang toe moeten hebben) en de dominante taal zowel actief als passief beheersen.

Steeds meer zien we – in de sport, de kunsten, het hoger onderwijs, het mkb – succesvolle, geïntegreerde Nederlanders met een etnische en islamitische achtergrond. Maar die worden vaak met het etiket ’allochtonen’ in de marges van onze samenleving gedreven.

Er is echter een tegenbeweging aan de gang. Steeds minder spelen ze namelijk de slachtofferrol die hen door de merendeels progressieve professionals en de (koepel-) organisaties werd aangepraat. Ze beseffen dat de integratie en de emancipatie in eerste instantie door hen, vooral door de vrouwen onder hen, gerealiseerd en onderhouden moeten worden.

De etnische en godsdienstige polarisaties die nu bon ton zijn, moeten met kracht bestreden worden. Met burgemeester Cohen ben ik van mening dat we de boel bij elkaar moeten houden en daar hoort ook bij dat we samen met de ’koppelteken Nederlanders’ het ’tuig’ met kracht bestrijden en aanpakken.

Wat de eventuele samenwerking tussen CDA en PVV betreft, meen ik dat je daar in de aanloop tot de verkiezingen niet op vooruit moet lopen. Met Wilders moet je dan niet flirten. Hij moet ferm van repliek worden gediend. Blijkt na de verkiezingen dat de PVV inderdaad de enorme winst heeft gemaakt die nu voorspeld wordt, dan zijn onderhandelingen niet uit te sluiten, want het land moet nou eenmaal bestuurd worden.

Voorwaarde is wel dat de PVV dan een onderhandelbaar programma heeft en bereid is compromissen te sluiten. Dat zijn twee punten die voor een populistische beweging hoogst problematisch zijn. De ervaring (LPF, FPü) leert dat het populisme dan drijfzand blijkt te zijn.

De kwestie is: de PVV is geen politieke partij. Het is een beweging, met Geert Wilders als enige lid. Hij leeft ervan dat hij overal tegen is. Wilders kan niet onderhandelen; hij zal dan compromissen moeten sluiten. En dat willen populisten niet.

Dit zijn dus geen kreetjes van een verkrachte maagd. Wel bied ik Ephimenco mijn excuses aan voor het verstoren van zijn zondagsrust. Dat was werkelijk niet mijn bedoeling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden