'Maak supportersclubs weerbaarder'

MEINDERT VAN DER KAAIJ en REDACTIE BINNENLAND

Dat criminele motorbendes pogingen doen om te infiltreren in de supportersclubs in het betaald voetbal is al geruime tijd duidelijk. Zo stond in 2012 in een vertrouwelijk politierapport de waarneming dat er een 'verwevenheid' was tussen supporters van FC Twente en leden van de motorclub Satudarah. Het harde bewijs voor die combinatie ontbrak tot eergisteren, toen de politie tijdens een wedstrijd een inval deed in het Twentse supportershome Vak P.

FC Twente was destijds niet de enige club waarover de politie grote zorgen had. Ook de aanhang van Ajax, Feyenoord, FC Groningen en NEC leken dergelijke banden met outlawbikers te hebben. Clubs zijn bezorgd nu leden van motorclubs met regelmaat in colours (zwartleren jacks met logo van hun club) op de tribunes van voetbalclubs verschijnen. Dat kunnen voetballiefhebbers zijn, maar autoriteiten vrezen dat zij om heel andere redenen daar zijn.

Zo is een deel van harde kernen van voetbalclubs afnemer van drugs. Vijf jaar geleden werden twaalf leden van de supportersclub van Ajax veroordeeld tot gevangenisstraffen tot drie jaar. Zij leidden in Vak410 een fijnmazige organisatie, een drugsbende. Deze afzetmarkt is ook voor motorbendes aantrekkelijk.

De Zwolse burgemeester Henk Jan Meijer is voorzitter van het landelijk overlegorgaan voor de aanpak van criminele motorclubs. Dat waarschuwde in 2015 voor de groeiende aanwezigheid van bikers van clubs als Satudarah en Hells Angels op voetbaltribunes. "Ze kunnen daar makkelijk meelopers werven die zij weer kunnen inzetten in de strijd met concurrerende clubs", zegt Meijer.

Een voorname manier om motorclubs te bestrijden, is voorkomen dat zijzelf een clubhuis krijgen. "Je ziet dat ze, zodra zij eenmaal in een supportershome zijn, meteen regels stellen en pogingen doen de leiding naar zich toe te trekken. Zij kunnen hun aanwezigheid gebruiken om lokaal bestuur onder druk te zetten in discussies over een clubhuis", zegt Meijer.

Het beleid moet volgens hem zijn om niet alleen horeca en zalenverhuurders, maar ook voetbalclubs weerbaarder en attenter te maken. "Je moet denken aan een selectief deurbeleid, bijvoorbeeld door kledingsvoorschriften te hebben. Bij de wedstrijd PEC Zwolle tegen Feyenoord morgen staan we niet toe dat mensen buiten het uitvak een Feyenoord-tenue aanhebben. Dat zou je ook kunnen doen door de intimiderende colours van bikers te weigeren."

PEC Zwolle liet twee jaar geleden onderzoeken wie precies bij de harde kern van de clubs zat. Daaruit bleek dat met regelmaat leden van Satudarah en Hells Angels in het vak van de harde kern stonden. Ook is in dat jaar voorkomen dat het supportershome incidenteel door bikers voor bijeenkomsten werd gebruikt.

Daar is toen volgens PEC-voorzitter Adriaan Visser tegen opgetreden. "We zijn daarover met onze supporters een gesprek aangegaan. Eigenlijk heb ik sindsdien daar geen negatieve signalen over gehoord. Het heeft bij ons geen topprioriteit meer. Via interne kanalen hebben we dat geregeld."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden