'Maak slachtoffer onherkenbaar'

EDWIN KREULEN

Mag een mogelijk slachtoffer zomaar op televisie? Hoogleraar informatierecht Egbert Dommering vindt van niet.

Op het filmpje, geschoten met een mobiele telefoon en geplaatst op de internetsite Twitter, is het onduidelijk. Misschien wordt het meisje aangerand, misschien zelfs verkracht of misschien is alles niet meer dan een dolletje. Pownews zond het filmpje maandagavond uit met het gezicht van het meisje onherkenbaar gemaakt.

"Als verder voor veel mensen herkenbaar is om wie het gaat, zeker als de daders ook zichtbaar zijn, gaat dat te ver", oordeelt Dommering, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. "De privacy van slachtoffers moet streng worden bewaakt. Een filmpje mag dan misschien al op internet staan, media hebben hun eigen verantwoordelijkheid om het al dan niet over te nemen." Hij vermoedt op zijn minst dat de omroep inschatte dat het niet ging om een grap. "Als er geen strafbaar feit werd gepleegd, wat is dan nog de nieuwswaarde?"

De vergelijking met de Haagse politie, die de identiteit en foto's van verdachten van een roofmoord op een juwelier vrijgaf, dringt zich op. "Er is wel een verschil: justitie beriep zich daar heel sterk op het opsporingsbelang. Blijkbaar was er geen andere mogelijkheid om die verdachten te vinden. Dat is nog niet gebleken, maar het was wel een afweging", zegt Dommering.

"Zo'n afweging is in deze zaak niet gemaakt door de omroep. Ik kan me niet voorstellen dat media een opsporingsbelang hebben. Dat is de taak van de politie. En nog zwaarder weegt dat het hier gaat om een slachtoffer. Zo iemand moet je volledig onherkenbaar maken."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden