Maak optimaal gebruik van uw democratische rechten

TINKEBELL

Na mijn column van afgelopen week vond ik het volgende bericht in mijn mailbox: "Dag Tinkebell, (...) ik wil even reageren op het stukje over de PvdA. Ik voel me als SP-lid tekortgedaan want SP-leden mogen altijd al meestemmen binnen de partij en democratisch zijn ze ook (...)."

In mijn column deed ik een oproep aan eenieder die een humaan asielbeleid wenst, om de Tweede Kamerfractie van de PvdA te bellen en aan te spreken op de discrepantie tussen het uitdragen van en het handelen naar idealen binnen deze partij. Daarnaast opperde ik dat wie beleid wil veranderen (vluchtelingenbeleid humaner wil maken) het beste lid kan worden omdat van binnenuit invloed uitoefenen het meest effectief is.

Kortom, ik vroeg om uw bemoeienis en dat gaat op dít moment het snelste/makkelijkste middels de PvdA omdat er juist door de discrepantie tussen uitdragen van idealen en handelen naar idealen in deze partij grote ruimte is voor nieuwe bemoeials (u!). En gezien het gegeven dat de PvdA een van de twee regerende partijen is en deze partij (of de VVD) nodig is voor een meerderheid in de Kamer heeft deze bemoeienis nú zin.

Terugkomend op de mail. De schrijver stelt dat de SP democratisch is. Zeer wel mogelijk heeft de lezer dit gelezen in deze krant in het interview met Ron Meyer waarin hij zegt: "Wij zijn de meest democratische partij in het land."

Wel, beste lezer (en beste Ron, voor als je dit nog niet wist): Dit is onzin. Sterker nog, de SP is een van de minst democratische partijen in ons land.

In de eerste plaats mogen, in tegenstelling tot enkele andere partijen, alleen afgevaardigden op een congres stemmen. Dit zijn ongeveer 800 mensen op meer dan 42.000 leden. Hoe die afgevaardigden worden gekozen, is nogal schimmig. Al was het maar omdat geen van de SP'ers die ik ken, mij kon vertellen hoe dit precies wordt bepaald. En nee, gebrek aan transparantie is niet zo heel erg democratisch. Bovendien, nu we het over Ron hebben, het is ook ondemocratisch te noemen dat hij vooraf al als favoriete kandidaat is aangewezen (stemadvies!).

Aan de schrijver van de mail aan mij: Ik weet niet of u mag stemmen binnen de SP, maar ik zou u adviseren, wanneer u democratie belangrijk acht, om straks op Sharon Gesthuizen te stemmen als nieuwe partijleider. Zij pleit namelijk voor meer democratie binnen de partij (one man/one woman - one vote). Wanneer u níet mag stemmen, dan zou ik u adviseren uw ongenoegen daarover te delen met het partijbureau. Het telefoonnummer is: 088-243 55 55.

Waar ik eigenlijk naartoe wil, is dat er behoorlijk wat verschillen zijn in de mate van democratie binnen partijen. De PVV bijvoorbeeld - Partij voor de 'Vrijheid' klinkt ineens hilárisch! - daar kunt u helemaal niet lid van worden. Daar hebben ze gewoon een grote leider die alles in zijn eentje beslist.

Of D66 (u wist dat de D voor Democraten staat, toch?), die partij líjkt wel democratisch maar in feite is de opzet van de congressen die ze organiseren zó in elkaar gezet dat leden zo min mogelijk gebruikmaken van hun stemrecht binnen de partij.

Aan wie ten volste gebruik wil maken van zijn/haar democratische rechten adviseer ik overigens om lid te worden van álle partijen. En ik adviseer www.google.nl om op te zoeken hoe u dat doet.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden