'Maak kopen van seks strafbaar'

© ANP

Het kopen van seks wordt strafbaar, als het aan de ChristenUnie ligt. Als over twee jaar uit de evaluatie blijkt dat de nieuwe prostitutiewet onvoldoende resultaat heeft, dient de partij een initiatief-wetsvoorstel in.

Dat zegt Tweede Kamerlid Carola Schouten van de ChristenUnie. De nieuwe wet ligt nu nog bij de Eerste Kamer. De ChristenUnie doet vandaag tijdens het Kamerdebat over mensenhandel en prostitutie nog een tiental 'verbetervoorstellen, zodat de wet nog een kans heeft'.

"In het parlement is afgesproken dat na invoering van de wet na twee jaar een evaluatie zal plaatshebben. De partij wil de aangescherpte wet een kans geven, maar wil geen tijd verloren laten gaan. Zodra blijkt dat de nieuwe wet niet voldoet, moet ons voorstel klaar liggen, want anders gaan er weer jaren over heen", vertelt Schouten. "We hebben al elf jaar gewacht met de regulering van de prostitutiesector na de opheffing van het bordeelverbod. Het 'Uur U' is aangebroken. We kunnen ons niet nog meer slachtoffers van uitbuiting en mensenhandel permitteren. Als blijkt dat die nieuwe wet nog steeds geen drempels opwerpt voor mensenhandelaren, zijn verdergaande maatregelen noodzakelijk. Dan is het tijd voor het Zweedse model, waarbij de klant van een prostituee strafbaar wordt. We mogen niet meer langer wegkijken."

Waar in Nederland begin deze eeuw prostitutie juist legaal werd, verboden de Zweden het bezoeken van prostituees. Vanuit Nederland was er altijd kritiek op dat model, omdat daardoor de prostitutie ondergronds zou gaan. Maar voorstanders van de Zweedse wetgeving vinden daar geen duidelijk bewijs van, ziet ook parlementariër Schouten. "Daarbij kunnen we proberen in ons wetsvoorstel de lacunes die in de Zweedse regelgeving zijn te vinden, zo veel mogelijk dicht te timmeren. Daardoor zou het zomaar kunnen dat we in Nederland een betere uitvoering van het Zweedse model krijgen."

Eerder zei de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) al in Trouw dat als de nieuwe wet niet werkt, we in Nederland moeten gaan nadenken over de invoering van dat Zweedse systeem. "Ik heb respect voor de opstelling van Asscher", zegt Schouten. "Hij heeft de weg geplaveid voor die discussie. We merken daarbij dat het debat waarin hij eerder voor moraalridder werd uitgemaakt, nu begint te kenteren. Zo schrijft ook hoogleraar Evelien Tonkens van GroenLinks in de Volkskrant dat we serieus moeten bekijken of het huidige systeem waarbij slavernij plaatsvindt, wel wenselijk is anno 2011." Schouten merkt verder op dat Tweede Kamelid Ard van der Steur (VVD) de deur voor strengere wetgeving ook op een kier houdt. "Dat stemt hoopvol voor het succes van ons wetsvoorstel over twee jaar."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden