Maak je intuïtie de baas

Paul Loomans is de bedenker van 'tijdsurfen'. Dankzij deze methode heeft hij geen stress meer, en kreeg hij de prijs voor het beste spirituele boek.

DAPHNE VAN BREEMEN

In zijn werkkamer in Amsterdam zet de Amsterdamse schrijver Paul Loomans (58) een pot biologische groene thee. Het waxinelichtje eronder flakkert wild. Een schril contrast met de rust die Loomans uitstraalt. Beheerst nipt hij van zijn thee. Zijn kalmte komt op een ongedwongen manier over. "Maar het is niet zo dat ik heel rustig praat", zegt hij, expres in slowmotion. Daarna lacht hij. Zijn werkkamer is net zoals hijzelf: opgeruimd.

Loomans won vrijdag met zijn boek 'Ik heb de tijd' de prijs van het Beste Spirituele Boek van 2013. Het werk, dat vorig jaar bij Uitgeverij Ankh-Hermes verscheen, is een handleiding voor 'tijdsurfen'. Tijdsurfen is een door Loomans bedachte term, die zoiets betekent als 'rustig deinen op de golven van de tijd'. Hoe dat rustig deinen op de golven werkt, vertelt het boek je in zeven praktische aanwijzingen. Deze leren je om rust als uitgangspunt te kiezen voor het uitvoeren van al je dagelijkse bezigheden. Daardoor, zo is de gedachte, ervaar je minder stress. 'Doe één ding tegelijk en maak het af', en 'las korte pauzes in tijdens je bezigheden', zijn enkele adviezen die Loomans in zijn boek geeft. De jury van het Beste Spirituele Boek van 2013 roemt de lichte toon van Loomans, de praktische toepasbaarheid van zijn aanpak en ook de terughoudende wijze waarop hij zijn eigen spirituele bron, het zenboeddhisme, liet meeklinken in het boek. 'Daardoor nodigt hij iedereen, los van de eigen traditie, uit om met zijn methode meer orde en rust in het leven te krijgen', aldus de jury.

Experiment
Het tijdsurfen was voor Loomans een experiment, vertelt hij. In 2006, toen hij nog acteur en regisseur was, een gezin met jonge kinderen had en verantwoordelijk was voor het European Zen Center in Amsterdam, had Loomans door al die verplichtingen zelf last van stress. "Ik probeerde alles zo goed mogelijk te doen en hield drie lijstjes bij: één voor mijn beroep, één voor het zencentrum en één voor thuis. Op een gegeven moment keek ik naar die papiertjes en dacht: de meeste stress krijg ik van die lijstjes zelf. Toen nam ik een moedig besluit." Zich verontschuldigend: "Dat vind ik zelf in ieder geval. Ik gooide alle lijstjes weg."

Het was het begin van een ontdekking: hij had nu niet meer de controle over de dingen die moesten gebeuren. "Ik ging naar mijn gevoel luisteren door erop te vertrouwen dat mijn intuïtie ingeeft welke taak het belangrijkst is." Naar zijn intuïtie luisteren, legt hij uit, doet een tijdsurfer door een 'positieve relatie aan te gaan met alle taken die hij op een dag moet en wil doen'. Dit houdt in dat hij alle emoties en gevoelens toelaat die bij die taken komen kijken. Zo vergeet hij niets en gebeurt eigenlijk alles vanzelf. "Je legt niet vast wanneer je iets gaat doen, dat bepaalt je intuïtie, omdat die voelt wat het beste is", zegt Loomans. De gevolgen daarvan zijn, gaat hij verder, dat je alles op het juiste moment gaat doen en er voor in de stemming bent.

Volgens de schrijver is het echt zo simpel. Want wie lijstjes maakt en desondanks nog steeds gestrest is, voelt druk omdát hij steeds zijn planning controleert. Maar die controle is schijn, vindt Loomans.

Maar waarom zo'n methode? Stress hoort toch gewoon bij het leven? "Dat is nog maar de vraag. Mensen spreken van 'gezonde stress', maar ik heb het liever over gezonde energie. Vanmorgen had ik een nieuwe cliënt over de vloer. Zij vertelde me dat ze alles op adrenaline deed. Maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt je taken net zo goed vanuit rust doen." Als stresscoach biedt Loomans trainingen aan.

Tegenwoordig gaat het bedrijfsleven vaak uit van timemanagement, valt Loomans op. Timemanagement betekent dat taken verdeeld worden in urgent, noodzakelijk of nuttig en er vervolgens tijden ingepland worden voor het uitvoeren ervan. De verkeerde manier, vindt Loomans. "Iemand roeit dan vaak tegen de stroom in en ervaart veel 'moeten' en dus stress. Er moet niet gekeken worden naar wat móet, maar naar wat kán. Zeker in deze tijd, waarin alles steeds sneller gaat. We hebben ons werk, we krijgen e-mails en sms'jes binnen en tegelijkertijd wordt van ons verlangd dat we meteen antwoorden." Voor al die werkzaamheden heeft Loomans een oplossing: organiseer het intuïtief zo dat je vanuit rust kunt leven.

Levensbron
Inspiratie voor het ontwikkelen van zijn tijdmethode haalde Loomans uit het zenboeddhisme. In 1984 werd hij zenmonnik. Hij ging niet, zoals vroeger gebruikelijk was, het klooster in. Wel begon hij met intensief mediteren. Dit doet hij nu nog steeds. Ook bezoekt hij een paar keer per jaar een tempel in Frankrijk. 's Zomers is hij daar een maand met zijn gezin.

Loomans ziet mediteren - het zitten in boeddhahouding zonder je gedachten te volgen - als de bron van zijn leven. Al weet hij niet wat het hem oplevert. Als het kan, doet hij het dagelijks: twee keer 35 minuten per ochtend. Zeventig minuten in totaal. Hij knikt: "Dat is veel tijd." Of het die tijd waard is, kan hij niet zeggen: "Dat is juist wat je tijdens het mediteren loslaat." Want of hij daarna zen is, weet hij niet. "Daar heb je geen grip op. Het zal mij worst wezen of ik zen ben of niet." Waarom hij het dan toch doet? Het blijft lang stil.

Peinzend kijkt hij naar de theepot. Uiteindelijk zegt hij: "Ik word gegrepen door de beoefening van het mediteren."

Naast het tijdsurfen heeft ook Loomans verplichtingen die moeten gebeuren en geen kwestie van intuïtie zijn. Afspraken met cliënten noteert hij nauwkeurig in zijn agenda. "Kijk", zegt hij, "alle afspraken die vastliggen zijn in blokken ingedeeld, zo zie ik goed wanneer ik tijd overheb en dus kan gaan surfen of een pauze kan inlassen." Daarnaast heeft hij zijn gezin.

Ondertussen is hij bezig met zijn tweede boek, dat hij tijdsurfend schrijft. Een gevolg van deze houding is dat er nog geen verschijningsdatum vastligt. Hoe dan ook, hij doet het allemaal zonder stress.

Wie is Paul Loomans
Paul Loomans (1955) begon 34 jaar geleden zen te beoefenen in Parijs. Vier jaar later werd hij zenmonnik. Tot op de dag van vandaag mediteert hij veel, maar hij is ook nog wel eens met heel andere dingen bezig. "Als ik op vakantie bij de tempel in Frankrijk ben, onderhoud ik de moestuin." Met zijn zen-achtergrond begon hij het onderwerp stress te bestuderen. Dit resulteerde in zijn eerste boek 'Ik heb de tijd', waarvoor hij vrijdag de prijs voor het beste spirituele boek van 2013 ontving. Loomans woont in Amsterdam, is getrouwd en heeft drie kinderen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden