'Maak haast met openbaar register aandeelhouders'

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Nederland moet snel een openbaar toegankelijk register van aandeelhouders krijgen. Dat maakt het eenvoudiger te achterhalen wie de echte eigenaren van bedrijven zijn.

Dat zeggen financieel specialisten en politici naar aanleiding van onderzoek door Trouw naar een Nederlandse bedrijf, voormalig rozijnenhandel Simons Holding B.V., waarin een Kazachse magnaat zijn oliebelangen had ondergebracht. De holding dook op in de gelekte database van twee trustkantoren waarover Trouw en het International Consortium of Investigative Journalists beschikken. De database staat bekend onder de naam offshore-leaks.

Simons Holding bleek spil in een bedrijvennetwerk van de Kazachse oliegroep Kausar Oil and Gas, dat zich uitstrekt over meerdere belastingparadijzen. De groep creëerde door complexe transacties tussen dochterbedrijven strategisch winsten en verliezen, waarvan uiteindelijk Kausar-bedrijf Exillon Energy profiteerde. Exillon kreeg in december 2009 in Londen een beursnotering, begeleid door de Nederlandse ING.

De holding had in 2006 en 2007 in Nederland voor tientallen miljoenen euro's op de balans staan, maar diende daarna nooit meer jaarrekeningen in. Een accountant constateerde al in 2006 dat de financiële verantwoording niet voldeed aan de normen en dat de echte eigenaren van het bedrijf onduidelijk waren. Ook verdween de directie na enkele jaren volledig uit beeld. De Kamer van Koophandel schrapte de holding eind 2012 wegens nalatigheid uit het handelsregister. De praktijken waren voor Nederlandse toezichthouders of opsporingsdiensten geen aanleiding voor nader onderzoek.

Volgens financieel specialist Francis Weyzig van het Sustainable Finance Lab van de Universiteit Utrecht laat dit voorbeeld zien "dat er in Nederland dringend een openbaar register van uiteindelijke eigenaren moet komen, om schimmige praktijken met Nederlandse rechtspersonen te voorkomen." Volgens Weyzig kan een openbaar register veel sneller informatie toegankelijk maken voor handelspartners, financiers en politici of maatschappelijke organisaties die willen controleren of bedrijven zich verantwoordelijk gedragen.

Volgens PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt is het "dagelijks duidelijk hoe urgent het is zo'n openbaar register te starten. Dit is opnieuw een voorbeeld dat we oren en ogen missen die licht kunnen werpen op dit soort constructies." Minister Opstelten werkt na een initiatiefnota van Recourt en collega-PvdA'er Groot aan een wetsvoorstel over een 'besloten' aandeelhoudersregister: toegankelijk voor onder meer de Belastingdienst, veiligheids- en inlichtingendiensten, politie en OM. VVD'er Helma Nepperus vindt dat het register ook toegankelijk moet zijn voor toezichthouders in de financiële sector en de Economische Controledienst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden