'Maak gloeilamp duurder'

Maak een einde aan het prijsverschil tussen spaarlampen en gloeilampen, of maak het kleiner, door de btw op zuinige verlichting te verlagen of een heffing te leggen op energie-onzuinige verlichting.

Dit staat in een rapport dat een werkgroep maandag presenteerde aan milieuminister Jacqueline Cramer. Zij toonde zich enthousiast en kondigde aan ermee aan de slag te gaan, samen met bedrijfsleven, gemeenten en provincies. Voor de zomer moeten er concrete uitvoeringsplannen op tafel liggen.

De PvdA-bewindsvrouw stelde eind vorig jaar de werkgroep in, die met ideëen moest komen waarmee zuinige verlichting gemeengoed kan worden in Nederland. Voorzitter is burgemeester Hetty Hafkamp van Bergen. Bedrijven als Philips en NUON, installateurs, lagere overheden en Stichting Natuur en Milieu zitten er verder in.

Importheffing
De consument is volgens de werkgroep bereid zuinige lampen aan te schaffen als de prijs niet te veel verschilt van die van gloeilampen. Als eerste beveelt de werkgroep aan om de Europese importheffing op spaarlampen uit enkele Aziatische landen zoals China die kan oplopen tot 60 procent, af te schaffen. Afgelopen najaar is die heffing met een jaar verlengd tot oktober dit jaar. Nederland stemde vergeefs tegen het voorstel.

In tweede instantie zou de btw op spaarlampen omlaag kunnen en zouden gloeilampen duurder kunnen worden gemaakt door een heffing op onzuinige verlichting in te stellen.

De werkgroep wil consumenten zo ’verleiden’ om massaal te kiezen voor energiebesparende verlichting. Minister Cramer deed een jaar geleden, vlak na haar aantreden, nog de aloude gloeilamp in de ban. Zij zei toen dat zij in vier jaar tijd ervan af wilde, maar na kritiek van onder andere coalitiepartner CDA op zo'n verbod slikte zij die plannen in. De werkgroep gaat ook niet verder dan pleiten voor het geleidelijk uit de markt halen van gloeilampen.

Spaarlampen en led-verlichting verbruiken ongeveer 80 procent minder energie dan een gloeilamp. Als alleen al bestaande energiebesparende technieken massaal worden toegepast, kan het elektriciteitsverbruik al met de helft omlaag. Dat scheelt ongeveer de productie van een elekrticitetscentrale, aldus minister Cramer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden