'Maak ervaring immigrant belangrijker dan diploma'

(Novum) - Als hoogopgeleide immigranten in Nederland aan de slag willen, telt een diploma nu zwaarder dan relevante werkervaring. En dat is geen goede zaak, zegt onderzoekster Astrid Scholten in een proefschrift waarop ze eind deze maand promoveert aan de Universiteit Twente.

Volgens Scholten lopen immigranten tegen regels aan die typerend zijn voor 'onze nationale context en cultuur'. Het contrast met Nederlandse studenten, onderzoekers en werknemers die in het buitenland werken zou groot zijn.

Hoogopgeleide immigranten in Nederland worden door een opvallend nationale bril bekeken, zegt Scholten. Een diploma en het spreken van Nederlands blijken een must. De promovenda pleit ervoor om meer te kijken naar de capaciteiten van de immigrant.

Nuffic, de organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs waar Scholten werkt, hamert er al jaren op dat vooral gekeken wordt naar de deskundigheid van immigranten. Zo zijn er leraren in het voortgezet onderwijs, artsen en vluchtelingen van wie de diploma's in Nederland niet erkend zouden kunnen worden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden