'Maak eind aan morele crisis Indonesië'

JAKARTA (Reuters, DPA) - Het Indonesische leger heeft gisteren met veel machtsvertoon nieuw geweld in Medan voorkomen. In omliggende dorpen kwam het echter tot rellen. Prominente moslims drongen aan op concrete politieke stappen om de spiraal van geweld te doorbreken.

Om de controle over de onrustige Noord-Sumatraanse stad te krijgen, stuurden de strijdkrachten elitetroepen uit het 1300 kilometer verwijderde Jakarta. Die konden niet voorkomen dat in omliggende gemeenten rellen uitbraken. Naar verluidt waren weer etnische Chinezen het doelwit. Een aantal Chinezen zou op de vlucht zijn geslagen, anderen hebben zich naar verluidt bewapend om zich te kunne verdedigen.

Ondertussen drongen verschillende prominente moslimorganisaties aan op stappen om de geweldsspiraal te doorbreken. Het meest opmerkelijk was de oproep van de gezaghebbende Vereniging van Indonesische moslim intellectuelen (ICMI), die officieel nog wordt voorgezeten door vice-president Habibie.

De Indonesische regering moet concrete politieke stappen zetten om het vertrouwen van het volk te herwinnen, vindt ICMI. De recente hervormingsplannen van president Soeharto voor een nieuw kiesstelsel zijn “vaag, onvoldoende en te laat”. De uitspraak is opmerkelijk omdat behalve prominente moslimleiders ook regeringsambtenaren, leden van regeringspartij Golkar en oud-ministers in de club zitten.

Habibie, die sinds 1990 voorzitter is van de ICMI, gebruikte de vereniging vooral om politieke steun te krijgen van moslim-intellectuelen. Hij heeft zijn taken overgedragen aan Achmad Tirtosudiro. Deze zei dat ICMI een speciale zitting van de Volksraad (MPR) wil, formeel het hoogste politieke orgaan in Indonesië. Daarmee schaart de moslimorganisatie zich achter de studenten, die ook een speciale zitting van de MPR eisen. Dat is de enige manier om zonder goedkeuring van de president politieke hervormingen door te voeren. De voorzitter van het parlement, Harmoko, wees deze eis van de studenten deze week af.

ICMI spreekt van een morele crisis in Indonesië. “De mensen die een voorbeeld zouden moeten zijn, blijken dat niet te zijn.” Als begin van de oplossing suggereert ICMI een herschikking van het kabinet. “De mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie en vriendjespolitiek zouden moeten verdwijnen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden