'Maak de creditcard goedkoper'

Winkeliers ergeren zich al jaren groen en geel aan de hoge vergoedingen die vastzitten aan het gebruik van de creditcard. Die ergernis is binnenkort voorbij, verwacht Tom Ponjee, secretaris betalingsverkeer van brancheorganisatie Detailhandel Nederland.

Deze week spreekt de Tweede Kamer over het voorstel van de Europese Commissie om de 'torenhoge' kosten voor het gebruik van creditcards voor winkeliers aan banden te leggen. "Deze discussie speelt al twintig jaar. Het is tijd dat politici paal en perk stellen aan het machtsblok van creditcardmaatschappijen", zegt Ponjee. "De transactiekosten liggen nu tussen de 1,5 en 3 procent van het aankoopbedrag. Dat verschilt per maatschappij. Bij hoge bedragen kan dat dus flink oplopen."

Betalen met een pinpas is voor winkeliers aanzienlijk goedkoper dan met creditcard: per transactie betalen zij niet meer dan een paar cent. Dit is onderling afgesproken tussen Nederlandse banken en winkeliers. De creditcardtarieven liggen tot veertig keer hoger dan de tarieven voor pinbetalingen. Ponjee wijt die hoge kosten aan een gebrek aan marktwerking in Europa. "Visa en Mastercard hebben 90 procent van de markt in handen. Dan kunnen er prijsafspraken worden gemaakt."

Hij is blij met het voorstel van de Europese Commissie, maar vindt de verlaging van de tarieven niet genoeg. "De commissie wil de transactiekosten terugbrengen tot 0,3 procent van het aankoopbedrag, maar ik vind dat de kosten voor pinnen en betalen met een creditcard gelijkgeschakeld moeten worden." Bovendien vindt Ponjee dat de tariefverlaging voor alle kaarten zou moeten gelden. "Het voorstel van de commissie gaat nu alleen over Mastercard en Visa, maar niet over de duurdere kaarten van American Express of Diners Club. Dat is vrij bizar, want in alle gevallen gaat het om geld dat van rekening A naar B gaat."

Eerder zei minister van financiën Jeroen Dijsselbloem al de kosten voor creditcardbetalingen te willen beperken. Ponjee verwacht dan ook dat de Tweede Kamer instemt met de tariefsverlaging. Over een paar weken volgt in Brussel een Europese stemming. Ponjee: "Ik ben erg positief over de uitkomst. Betalingsverkeer is een maatschappelijke nutsfunctie. Daarom moet de politiek ingrijpen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden