Maak Ayaan ereburger

Ayaan Hirsi Ali, die door islamisten wereldwijd wordt bedreigd vanwege haar onafhankelijke geest en haar niet aflatende verdediging van de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van geweten, kan geen aanspraak meer maken op de bescherming die haar regering haar volgens afspraak zou moeten bieden. (...)

Pascal Bruckner e.a. en filosoof

Veroordeeld tot een ondergronds bestaan in haar eigen land, koos zij er voor een balling te worden in de VS. De Nederlandse regering, die tot voor kort de kosten van haar bescherming voor haar rekening nam, weigert dat nu onder het voorwendsel dat zij ’in het buitenland’ leeft. De uitgaven voor haar veiligheid zouden alleen te rechtvaardigen zijn als zij op Nederlands grondgebied verblijft.

Dat argument verhult niet alleen de ontoelaatbare lafheid van een Europese regering. Zo worden eveneens de ogen gesloten voor de huidige werkelijkheid waarin terreur, intolerantie en totalitair denken zich niets aantrekken van grenzen. Europa was de wieg van de Verlichting en westerse waarden als vrijheid van meningsuiting en het recht van het individu op zelfbeschikking. De 20ste eeuw heeft laten zien hoe kwetsbaar deze principes zijn, en nu worden ze sinds enkele jaren bedreigd door groepen extremistische moslims die onder het mom van ’tolerantie’ ons tot de ergste vorm van zelfverloochening willen brengen.

Ayaan symboliseert de keuze waarmee wij worden geconfronteerd: een keuze voor onszelf en onze tradities die onze identiteit vormen of een keuze voor de lafheid. Omdat de Nederlandse regering zijn keuze heeft gemaakt, vragen wij de Franse regering de bescherming van Ayaan Hirsi Ali vastberaden te verzekeren. Wij vragen Frankrijk haar een Frans erestaatsburgerschap te verlenen.

Oproep in de krant Libération van een groep prominente Franse intellectuelen, onder wie ook Chadortt Djavann, Alain Finkielkraut, Bernard-Henri Lévy, en Abdelwahab Meddeb.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden