'Maak arbeid goedkoper en vervuilen duurder'

GroenLinks presenteert plan 'Hart voor de toekomst'

GroenLinks stelt voor radicaal een einde te maken aan de 'verkapte subsidie' van bijna zes miljard euro aan fossiele energie als kolen, gas en kerosine. Nog eens 6,5 miljard denkt de partij op te halen door een heffing te leggen op 'vervuilende mobiliteit' (auto's, vliegtuigen) en door te stoppen met het aanleggen van nog meer asfalt. De 12,5 miljard die dit alles oplevert wil GroenLinks gebruiken voor een forse verlaging van de belastingen op arbeid voor de werkgevers. Arbeid wordt zo goedkoper zonder dat mensen er netto op achteruit gaan.

Dit staat in het plan 'Hart voor de toekomst' dat Jolande Sap, fractieleider van GroenLinks in de Tweede Kamer, vandaag zal presenteren. Zij wil een 'doorbraak' bewerkstelligen naar een groene economie. "Door de vervuilende industrie te laten betalen voor de uitstoot en milieukosten, maar tegelijkertijd de arbeidskosten te verlagen, creëren we meer banen en krijgt duurzame innovatie eindelijk kansen in Nederland. Zo kan ons land weer opbloeien in deze crisistijd", aldus Sap. Concreet betekent dit dat GroenLinks een kilometerheffing wil voor auto's, belasting op kolen en gas voor grootverbruikers als kolencentrales en glastuinbouwers en een accijns op kerosine, olie en rode diesel.

Door arbeid goedkoper te maken verwacht Sap een enorme toename van het aantal banen. Zij wijst op het verkiezingsprogramma van 2010. Uit een doorrekening van het Centraal Planbureau bleek ook toen dat GroenLinks 'banenkampioen' van Nederland was. Tot het GroenLinks-plan hoort ook geleidelijke afbouw van de hypotheekrenteaftrek, versnelde verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar en bezuinigingen op de zorg en de arbeidsmarkt (WW). Bezuinigingen op natuur, cultuur en ontwikkelingssamenwerking wil de partij daarentegen terugdraaien. Al met al bezuinigt GroenLinks acht miljard in 2013 oplopend tot twaalf miljard in 2015. De plannen, een alternatief voor wat de gedoogcoalitie uitbroedt in het Catshuis, moeten nog worden doorgerekend door het CPB.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden