Maak AOW afhankelijk van hoogte pensioen

Bas Dieleman van de Piratenpartij, econoom, stelt voor de ingangsleeftijd voor de AOW flexibel te maken (Opinie, 11 januari). Leuk bedacht, maar voor velen die dat al zouden willen geen haalbare oplossing. Mensen met een relatief gering inkomen en een evenredig laag aanvullend pensioen kunnen hier niet voor kiezen. Dit terwijl juist zij vaak al op vroege leeftijd zijn gaan werken.


Een beter voorstel, en dat zou ook eerlijker zijn, is dat het bedrag van de AOW gaat variëren. Dit naar gelang de hoogte van het aanvullend pensioen dat iemand ontvangt hoger is, de AOW wordt verlaagd.


Ten aanzien van de kinderbijslag zou dit evenzo kunnen worden gerealisseerd.


Iedere grens is arbitrair. Maar om een steen in de vijver te gooien: als in een huishouding meer dan 150.000 euro bruto per jaar binnenkomt, zou er geen, of in ieder geval minder recht moeten zijn op een volledige AOW-uitkering en kinderbijslag.


Toch wel merkwaardig dat in de politiek de discussie hier niet over gaat. Het is vast niet in het belang van de beter betaalden zal ik maar denken.


De AOW is best betaalbaar te houden, als de politieke wil er zou zijn om de hiervoor beschikbare middelen rechtvaardiger aan te wenden.


Nico van der Kolk Hilversum

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden