Maagleed

De bacterie Helicobacter pylori wordt met de dag schuldiger. In 1985 dronk de Australische arts Barry Marshall een bekertje met deze bacteriën leeg om te bewijzen dat de bacil - en niet stress - de veroorzaker is van maagzweren. Onmiddellijk ontstond ook het vermoeden dat de bacterie iets te maken had met maagkanker, al kon niemand dat hardmaken.

Inmiddels is vele malen aangetoond dat H. pylori de kans op maagkanker inderdaad verhoogt. Maar aan elk onderzoek deden ook patiënten mee die de ziekte kregen zonder dat ze besmet leken. Léken, want bij deze mensen is de bacterie gewoon over het hoofd gezien, melden Japanse artsen nu in The New England Journal of Medicine (13/9).

De artsen onderzochten ruim 1500 patiënten met klachten aan maag of twaalfvingerige darm. De meesten waren besmet met de pylori-bacterie; slechts een op de acht bleek ervan gevrijwaard. Binnen tien jaar kreeg drie procent van de besmette personen maagkanker. Wie daarentegen onbesmet was, bleef gezond.

250 patiënten bij wie de artsen de bacterie uit de weg ruimden, kregen evenmin maagkanker. Dat werpt de vraag op of de bevolking op grote schaal behandeld zou moeten worden tegen H. pylori. Twee commentatoren vinden die aanpak in elk geval de moeite van het overwegen waard. Volgens hen kunnen we de bacterie het beste gaan beschouwen als een soort tabak, dat eveneens uitgebannen dient te worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden