Opinie

Maagdenhuisbezetters, het speelkwartier is over

'Beslissingen eenzijdig met bezettingen afdwingen kan niet de bedoeling zijn.' Beeld anp
'Beslissingen eenzijdig met bezettingen afdwingen kan niet de bedoeling zijn.'Beeld anp

De bezetting van het Maagdenhuis heeft lang genoeg geduurd, vinden Tweede Kamerleden Michel Rog en Pieter Duisenberg. 'Dit kunnen we niet langer accepteren.'

Michel Rog en Pieter Duisenberg

Al zes weken wordt het Maagdenhuis gekraakt. Het waren studenten die zich met geweld toegang verschaften tot het monumentale pand. Inmiddels is het Maagdenhuis verworden tot een anarchistische vrijstaat, waar ook beroepsactivisten en krakers een nieuw thuis hebben gevonden. Sommigen van deze bezetters gaan er zelfs prat op 'niet te geloven in studeren'. Wat ons betreft heeft het speelkwartier lang genoeg geduurd. Wegwezen en studeren!

Deze week spraken de oorspronkelijke bezetters met het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam over een mogelijke beëindiging van de bezetting. Maar dan wel op de voorwaarden van de ongekozen activisten. Zij menen te kunnen spreken voor 'de' UvA-studenten en docenten. En het UvA bestuur lijkt hen daarin te erkennen, getuige de waslijst aan toezeggingen die hen eerder ten deel viel.

De bezetters en het CvB hebben de medezeggenschap inmiddels naar het tweede plan verwezen. En UvA-studenten die in een ingezonden brief schreven zich niet vertegenwoordigd te voelen door de bezetters kregen zelfs helemaal geen reactie van het CvB.

Deze studenten hekelden, net als de VVD en het CDA, de opstelling van de bezetters, die vernielingen aanrichten maar wel doodleuk vragen om extra studiepunten. En zij spraken, net als de VVD en het CDA, hun onvrede uit dat het CvB zich laat gijzelen door de bezetters en elke vernieling beloont met weer een extra debat of toezegging. Op zo'n moment zou je de studenten eerder hun studiepunten willen afnemen.

Geweld
Maar we verbazen ons ook over collega's in de Tweede Kamer die de ondemocratische en illegale methodes van bezetting en vernieling lijken te omarmen. Sommige Kamerleden, zoals Paul van Meenen (D66), roemen de kraak en stellen dat het Maagdenhuis nu 'is bevrijd van het CvB'. Mei Li Vos (PvdA) en Jasper van Dijk (SP) laten zich uitgebreid fotograferen in de met geweld geforceerde bestuurskamer van voorzitter Louise Gunning.

Ook VVD en CDA vinden de stem van studenten en docenten cruciaal, vooral als het gaat over de kwaliteit van het onderwijs, en vooral via de daarvoor geëigende wegen. Maar de universiteit is er niet alleen voor die gemeenschap; zij moet in en ten dienste van de gehele samenleving staan. Het bestuur is ervoor om al die belangen af te wegen. Dialoog is belangrijk, maar beslissingen eenzijdig met bezettingen afdwingen kan niet de bedoeling zijn.

Maat vol
Ondertussen loopt de schade als gevolg van de illegale kraak van het Maagdenhuis dagelijks op. Dit kunnen we niet langer accepteren.

Voor VVD en CDA is de maat dan ook vol. Wij roepen de studenten en overige krakers op om per direct het pand te verlaten en aan het werk of de studie te gaan. Doen zij dit niet, dan roepen wij het CvB op om per direct over te gaan tot ontruiming van het Maagdenhuis. Zo kan het bestuur weer zorgdragen voor de veiligheid in de panden die zij in eigendom heeft, en kan zij bewerkstelligen dat het geld zoveel mogelijk wordt ingezet voor kwalitatief goed onderwijs. Vanzelfsprekend in goede dialoog met studenten en docenten.

Michel Rog: Tweede Kamerlid CDA
Pieter Duisenberg: Tweede Kamerlid VVD

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden