Maagdenhuis inspireert studenten uit hele land

De studenten in het Maagdenhuis hebben woensdag uitgeroepen tot nationale actiedag Beeld ANP
De studenten in het Maagdenhuis hebben woensdag uitgeroepen tot nationale actiedagBeeld ANP

Het studentenprotest in het Amsterdamse Maagdenhuis dijt uit. Tussen lege koffiebekertjes, spandoeken en half opgegeten bakjes rijst kwamen zondag zo'n tweehonderd studenten en sympathisanten in de hal van het Amsterdamse Maagdenhuis bijeen voor een 'landelijke vergadering'. Studenten uit onder meer Groningen, Leiden en Wageningen waren er speciaal voor afgereisd.

Marijke de Vries

Al ruim twee weken voeren studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) actie. Aanleiding voor het protest waren aangekondigde bezuinigingen op kleine talenstudies, maar inmiddels richt het protest zich tegen de bestuurscultuur en het rendementsdenken op de universiteit. Sinds vorige week houden actievoerders het bestuursgebouw van de UvA bezet. Ze eisen dat het universiteitsbestuur voortaan wordt gekozen door studenten en docenten.

Verzet groeit
De protestacties lijken uit te monden in een landelijke discussie over de manier waarop universiteiten bestuurd worden. "Ook in Groningen trekt het bestuur zich te weinig aan van wat studenten en docenten willen", zegt psychologiestudent Floor Mertens (20). Ze hoort bij de vorige week opgerichte actiegroep De Nieuwe Universiteit Groningen.

Ook in het noorden groeit het verzet, zegt Mertens. Ze verwacht vanavond zeker 25 studenten bij de eerste bijeenkomst van DNU Groningen. "Veel studenten hadden het gevoel dat ze niets kunnen beginnen tegen al die besluiten van bovenaf. Dat is veranderd door deze bezetting: we hebben het gevoel dat we iets voor elkaar kunnen krijgen."

Scheve verhoudingen
Hoe universiteiten in de toekomst precies zouden moeten worden bestuurd is een lastige vraag, zegt Maria Brederode (25) uit Rotterdam. "Maar dat betekent niet dat we het huidige systeem niet ter discussie moeten stellen. De verhoudingen tussen studenten en bestuurders zijn nu scheef." Brederode spreekt uit ervaring. Ze studeert filosofie aan de Erasmus Universiteit en zit in de faculteitsraad. "Het probleem is dat bestuurders hun keuzes legitimeren door te wijzen op de medezeggenschapsraden. Maar als raadslid krijg je onder tijdsdruk een plan voorgeschoteld dat al door de bestuurders is afgekaart en daar moet je het dan maar mee eens zijn. Ik wil mijn werk naar eer en geweten doen, maar dat kan nu niet. Daar moeten we iets aan doen."

Woensdag nationale actiedag
Of Rotterdamse studenten net als in Amsterdam in opstand zullen komen, durft ze niet te voorspellen. "Maar ik denk dat het voor iedereen inspirerend is om hier te zijn." De actievoerders in de hal van het Maagdenhuis hanteren een rommelig, maar democratisch, vergadermodel met handgebaren, dat ze geleend hebben van de Occupy-beweging. Een student uit Wageningen roept op tot het bezetten van meer universiteitsgebouwen en uiteindelijk wordt komende woensdag uitgeroepen tot nationale actiedag.

Siewert Olthof van DNU Groningen is opgetogen: "Ik weet zeker dat het protest zich gaat uitbreiden, het momentum hangt in de lucht. Het besef ontstaat: wat daar in Amsterdam gebeurt, kunnen wij hier ook."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden