Maagdarmartsen betreuren uitstel darmkankerscreening

amsterdam – De Nederlandse vereniging van maag-darm-leverartsen (NVMDL) en de Maag-lever-darmstichting zijn teleurgesteld over het besluit van minister Klink van volksgezondheid om pas in het voorjaar van 2011 te beslissen over de invoering van een bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Klink heeft er geen geld voor. Bovendien zijn er te weinig artsen om de screening uit te voeren, aldus de minister deze week in een brief aan de Tweede Kamer.

Ernst Kuipers, voorzitter van de NVMDL en hoogleraar aan het Erasmus MC in Rotterdam: „Zo’n bevolkingsonderzoek kost 23 miljoen euro op jaarbasis. Uit verscheidene studies blijkt dat je met die investering op termijn veel kosten zult besparen. Een bevolkingsonderzoek pakt op den duur goedkoper uit dan wanneer je niets doet.”

Edith Mulder, woordvoerder van de Maag-lever-darmstichting: „Het is korte-termijn-denken van de minister. Spoor je darmkanker in een vroeg stadium op, dan bespaar je op dure operaties, chemotherapieën en bestralingen.”

Ook van het argument dat er een tekort is aan MDL-artsen is Kuipers niet onder de indruk. „Het klopt wel dat er een tekort is aan artsen. Daarom heeft de Gezondheidsraad geadviseerd het bevolkingsonderzoek geleidelijk aan in te voeren. Dat hoeft niet in één jaar, dat kan ook in vijf jaar. Er is geen enkele reden om niet al dit jaar te beginnen.”

De Gezondheidsraad adviseerde de minister vorig jaar om een bevolkingsonderzoek naar darmkanker in te stellen voor mannen en vrouwen van 55 tot 75 jaar. Zo’n screening zou elke man en vrouw om de twee jaar moeten worden aangeboden. Na proefbevolkingsonderzoeken in Amsterdam, Nijmegen, Maastricht en Rotterdam adviseert de Gezondheidsraad om gebruik te maken van een nieuwe bloedsporentest in de ontlasting. Volgens de raad kan met deze test 80 tot 90 procent van de darmkankers worden opgespoord. Bij een opkomst van 60 procent kunnen daarmee jaarlijks 1400 sterfgevallen worden voorkomen.

Jaarlijks wordt bij 11.000 Nederlanders dikkedarmkanker vastgesteld. In 2008 stierven 4800 Nederlanders aan deze ziekte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden