M. toont met moeite berouw

Verdachte zedenzaak: Ik heb gefaald om de mens te zijn die ik wil zijn

"Ik heb gefaald als mens, als rationeel wezen. Ik heb gefaald om mijn hormonen in bedwang te houden. En ik heb gefaald om de mens te zijn die ik wil zijn." Met die woorden gaf Robert M., hoofdverdachte in de omvangrijke Amsterdamse zedenzaak gisteren aan dat hij volledig was gecapituleerd voor de donkere zijde van zijn persoonlijkheid.

De 67 baby's en zeer jonge kinderen die hij misbruikte hadden volgens zijn betere kant recht op een leven zonder de verwaarlozing die hij van zijn drankzuchtige ouders in zijn geboorteland Letland ondervond. Die affectieve verwaarlozing had moeten uitmonden in een leven dat in het teken stond van kinderrechten.

Het werd uiteindelijk een leven dat gedomineerd werd door wat hij noemt de genetische code in zijn lichaam of de vloek. Dat is zijn vrijwel ongebreidelde drang seksuele handelingen te verrichten met vooral zeer jonge kinderen.

Tijdens de behandeling van zijn zaak, gisteren voor de rechtbank in Amsterdam, bleek dat hij uiteindelijk zijn dagen vrijwel vulde met bevredigen van zijn seksuele dwang. Soms misbruikte hij vier tot vijf keer per dag kinderen. Toen hij eenmaal had toegeven aan zijn lustgevoelens, was er geen weg meer terug. Feitelijk hield zijn leven op, was de essentie van zijn betoog; een misbruik meer of minder maakte in die redenering niet veel meer uit.

Is er sprake van een stoornis? Jazeker, zegt het Pieter Baan Centrum (PBC). Er is sprake van pedofilie en dat gekoppeld aan wat hyperseksualiteit wordt genoemd, een extreme mate van behoefte aan seks. Dat levert volgens het PBC op dat verdachte M. in ieder geval verminderd toerekeningsvatbaar is. De kans op herhaling is groot. En gelet op het feit dat de afwijking reeds jaren aanwezig is, zal de behandeling zeer lang moeten duren. Als het tot een veroordeling komt, levert dat een combinatie van straf en tbs op. De laatste maatregel zou volgens het advies van het PBC gecombineerd moeten worden met een bevel tot behandeling.

Robert M. is zich terdege bewust van de ramp die hij heeft aangericht. Hij heeft de vele besloten zittingen bij de rechtbank, waarop de dossiers van afzonderlijke kinderen werden besproken, bewust bijgewoond. De hoofdverdachte zegt dat te hebben gedaan om de ouders de kans te geven hun leed aan hem te tonen.

Gisteren tijdens de zitting toonde hij echter grote moeite te hebben met het formuleren van een excuus. Er vielen benauwende stiltes als hem gevraagd werd of hij berouw kon tonen. Dat wordt door het Openbaar Ministerie uitgelegd als een gebrek aan inlevingsvermogen.

M. en zijn verdediging betwisten dat. De 28-jarige verdachte verontschuldigde zich niet bij elk ouderpaar, omdat hij bij elk gezin dat met dezelfde intensiteit wilde doen. Gelet op de lange rij vreesde hij dat niet te kunnen opbrengen. Daarbij twijfelde hij sterk of er, gelet op de omvang van de ramp die hij heeft aangericht, wel woorden te vinden zijn die enig effect sorteren.

Morgen zal zowel het OM als de verdediging het verhoor deels tonen. De eerste wil daarmee laten zien hoe gevoelloos M. is. De verdediging hoopt het tegendeel aan te tonen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden