'M. speelt lefferig bridge'

Met de arrestatie van Lorenzo M. is deMelchers-ontvoeringszaak een aangelegenheid geworden van markantebridge-persoonlijkheden.

Jan van Cleeff, hoofdredacteur van het IMP Bridge Magazine,kent Lorenzo M. en heeft zo zijn twijfels bij diens alibi.Volgens M.'s vader en advocaat was Lorenzo onlangs in Nederlandom te oefenen voor het WK bridge 2006. ,,Dat leek onlogisch.Lorenzo speelt niet goed genoeg voor WK-niveau.''

Van Cleeff zocht daarom contact met de Curaçaose bridgeclubwaar L. speelde en zag zijn wantrouwen bevestigd: niemand kandaar beamen dat Lorenzo zich op het WK voorbereidde. Evenminstaat hij op de voorlopige deelnemerslijst van het WK.

Huidig Europees bridgekampioen Louk Verhees zat in hetverleden wel eens tegenover M. aan tafel. ,,Ik weet niet meer wieheeft gewonnen. Hij is geen topspeler, maar toch behoorlijk goed.Dat komt door zijn onvoorspelbare speelstijl. Hij speeltlefferig, bijna als een gokker.''

In het bridgen, dat net als dammen en schaken een denksportis, viel die stijl op. Teams van twee spelers proberen tijdenseen bridgewedstrijd meer punten uit te leggen dan de tegenpartij.Daarbij komt het aan op subtiele signalen tussen de teamgenotenen slim rekenwerk. Geluk en bluf spelen er -anders dan bijklaverjas of poker- nagenoeg geen rol.

M.'s bluf is voor bridge een vrij roekeloze techniek, zegttopbridger Henk Willemsens, die voor Trouw over bridge schrijft.Ook waren de signalen die Lorenzo aan zijn teamgenoot gaf somszo opzichtig dat het grensde aan vals spel, herinnert Van Cleeffzich. M. stond bovendien bekend als een 'psycher', iemand diepsychologische spelletjes uithaalt met zijn tegenstanders. ,,Hijwas daarin heel slim'', zegt Willemsens.

Hoewel zakenman en bridger Hans Melchers zegt Lorenzonauwelijks te kennen, moeten de twee van elkaars reputaties opde hoogte zijn geweest. Gold M. als uitgekiende waaghals,Melchers was in Nederland de drijvende financiële kracht achterde sport. Bridge won de laatste jaren aan populariteit inNederland. ,,Het werd van een elite-sport waar aan de bridgetafelzaken werden gedaan, steeds meer een volkssport'', zegt VanCleeff. Zo'n 115000 bridgers spelen in Nederland in clubverband.Ongeveer 5000 daarvan spelen professioneel, maar veel geld valtdaarmee niet te verdienen. ,,Goede spelers gaan naar Amerika'',aldus kampioen Verhees. Nog eens 400000 bridgers spelen opamateurbasis in huiskamers en wijkcentra.

Melchers sponserde tal van wedstrijden, gaf steun aan deNederlandse Bridge Bond en runde bridgeclub 't Onstein, een vanNederlands beste clubs. Dat leverde hem onder sporters veelgoodwill op. Bij de bridgebond aangesloten topspelers hullen zichin stilzwijgen over hun weldoener. ,,Uit fatsoen'', zegt Verhees.,,We vinden het niet netjes om te spreken over een man die zoveelvoor de sport betekent.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden